Warzywne placuszki z botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Placki:
cuknia
1 sztuka
sól
do smaku
botwina
1 pęczek (bez buraczków)
czosnek
1 ząbek
jajko "zerówkA"
2 sztuki
pieprz
do smaku
mąka pszenna
4 łyżki
olej
do smażenia
Dip czosnkowo-ziołowy
jogurt naturalny
100 ml
majonez
1 łyzka
czosnek
2 ząbki
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cukier
opcjonalnie 1/2 łyżeczki
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko, delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut.
krok 2
Botwinę dokładnie myjemy i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
krok 3
Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy, a następnie doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy czosnek, odciśniętą cukinię i botwinę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.
krok 4
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Nabieramy łyżkę warzywnej masy, nakładamy ją na patelnię, spłaszczamy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki zdejmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
krok 5
Podczas smażenia przygotowujemy dip. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dokładamy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz. Bardzo dokładnie mieszamy. Gdyby sos okazał się zbyt kwaśny, możemy dodać cukru.
krok 6
Odsączone placuszki układamy na talerzu i polewamy dipem czosnkowo-ziołowym.