Kukbuk
Kukbuk

Placki z kaszki kukurydzianej z nadzieniem ziemniaczanym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
placki:
gazowana woda
1 szklanka (musi być zimna, z lodówki)
kaszka kukurydziana
1 szklanka
mąka kukurydziana
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
nadzienie:
ziemniaki
½ kg
cebula
2 małe
czarna gorczyca
1 łyżka
garam masala
1 łyżeczka

Zdjęcia: dinnershow studio


Przepisy: Agnieszka Sienkiewicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto na placki i smażymy na teflonowej patelni. Placki mogą się trochę kleić, ale ich smak jest wyśmienity (dzieci nazywają go „popcornowym”).

krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebule kroimy w kostkę i smażymy, aż się zezłocą. Następnie na wytartej do sucha patelni prażymy gorczycę z garam masalą. Ziemniaki zgniatamy, mieszamy z uprażoną mieszanką przypraw, dodajemy cebulę.

krok 3

W połowie placka układamy nadzienie, składamy na pół i podgrzewamy przed podaniem (choć są też dobre na zimno).

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!