W skwarne i parne dni nie po drodze nam z rozgrzaną kuchenką czy piekarnikiem, a zamiast dwudaniowego obiadu chętniej sięgamy po lekkie sałatki albo chłodniki. Dlatego rozpoczynamy poszukiwania najlepszych dań podawanych na zimno, by pokrzepić zmęczone upałem ciało i dodać sobie energii na pierwsze letnie wyprawy. Co zatem jeść, kiedy upał nie odpuszcza? Oto najlepsze pomysły na dania bez gotowania!

Potrawy na upały - 12 przepisów na dania bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni! Znajdziecie tu proste i sprawdzone pomysły, które sprawią, że nie będziecie musieli spędzać w kuchni długich godzin.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta

Kanapka z szarpanym chlebowcem
Z powodzeniem wystarczy na kolację albo lżejszy obiad. Jeśli nie macie akurat pod ręką świeżego chleba, możecie wykorzystać zwykłą bułkę. Do środka – oprócz chlebowca – włóżcie kwaszonego ogórka, cebulę i pomidora.
Taka kanapka najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, w towarzystwie słodko-kwaśnej lemoniady.

Zielone lody dla dzieci
Latem trudno sobie wyobrazić lepszy deser – zimny, słodki, a przede wszystkim pyszny! Domowe lody przygotujecie w kilka minut, a ze smakiem możecie dowolnie eksperymentować.
Do zrobienia tej wersji potrzebujecie ananasa, pomarańczy i kilku listków mięty.

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami
Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku.
Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotową sałatkę tuż przed podaniem.
Sprawdź przepis na sałatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Sok grejpfrutowy z kurkumą i natką pietruszki
Kiedy doskwiera upał, koniecznie trzeba pamiętać o właściwym nawodnieniu organizmu. Oprócz wody z miętą i ogórkiem świetnie sprawdzi się świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta z kurkumą i natką pietruszki.
Te dodatki nie tylko podkręcą smak napoju, ale również dodadzą energii oraz dostarczą mnóstwa witamin. Po przygotowaniu sok przechowujcie w lodówce. Serwujcie z kostkami lodu.
Sprawdź przepis na sok grejpfrutowy z kurkumą i natką pietruszki >>
Dania bez gotowania? Idealne na upały!

Chłodnik z awokado i ogórków
Chłodnik można zrobić nie tylko z buraków. Jeśli nieco znudziła wam się tradycyjna wersja, weźcie awokado, ogórki, jogurt grecki i w niespełna pół godziny przygotujcie sycącą, ale lekką zupę.
Kluczem do sukcesu jest dojrzałe awokado, dlatego dobrze najpierw podważyć szypułkę i sprawdzić, jakiego koloru jest miąższ, który się pod nią kryje. Idealne awokado powinno mieć pod nią lekko żółtawy odcień.

Carpaccio z buraka
W upalne dni wybieramy lekkie i mniej kaloryczne wersje znanych dań. Dlatego zamiast tradycyjnego carpaccio polecamy jego wegetariańską wersję z buraków, lekko kwaskowymi pomarańczami i ze szpinakiem.
A by dodać daniu nieco bardziej wykwintnego smaku, dorzućcie pokruszony ser lazur.
Sprawdź przepis na carpaccio z buraka >>

Kolorowe sushi
Warzywa zawinięte z ryżem w ciasne ruloniki to doskonały sposób na zdrową przekąskę czy obiad. Posiekajcie marchew, buraka, mango i jarmuż i zawińcie je w nori.
By rolki podczas krojenia się nie rozpadły, zwilżcie wcześniej nóż. Na koniec posypcie sushi sezamem. Serwujcie z sosem sojowym i wasabi.

Kokosowo-orzechowa granola bez cukru
Doskonały pomysł na śniadanie pełne orzechów, płatków owsianych i suszonych owoców. Już dwie lub trzy łyżki granoli z powodzeniem wystarczą, by stworzyć smaczny i pełnowartościowy posiłek na początek dnia.
Do miski dodajcie jogurt albo ulubione świeże owoce. To z pewnością będzie udany poranek.
Przepisy na dania bez gotowania - koniecznie je przetestujcie!

Serniczki na zimno z makiem
Niezależnie od tego, czy podany na ciepło, czy na zimno, sernik zawsze smakuje wyśmienicie, a do tego nie oprze mu się żadne dziecko. Spody serniczków robimy z ciastek kawowych, a do masy serowej dodajemy mascarpone i śmietankę.
Potem zostaje już tylko schłodzić ciasto, udekorować jadalnymi kwiatami – i zjadać.
Sprawdź przepis na serniczki na zimno z makiem >>

Hummus z dyni
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Na śniadanie, kolację czy piknik w parku przygotowujemy humus, który można jeść na różne sposoby: maczać w nim warzywa, posmarować nim kanapkę czy po prostu wyjadać łyżkami prosto ze słoiczka.
Do tradycyjnej pasty dodajemy marchewkę i słodką paprykę, a posypujemy natką pietruszki.

Sałatka z figami i kozim serem i sosem miodowo-musztardowym
Kolejny sposób na lekką, szybką i prostą sałatkę. Do świeżych fig dodajemy ser kozi, orzechy włoskie i rukolę.
Taką przekąskę możecie zjeść samą albo z grzankami z chleba na zakwasie.
Sprawdź przepis na sałatkę z figami i kozim serem i sosem miodowo-musztardowym >>

Krem jaglany z granatem
Coś na śniadanie albo na deser. Kaszę jaglaną przed gotowaniem najlepiej uprażyć w suchym rondelku, aż będzie bardzo gorąca i zacznie pachnieć orzechami, a następnie kilkakrotnie przepłukać.
Dzięki temu nie będzie gorzka i ugotuje się na sypko. Do tego: pestki granatu, daktyle i mleczko kokosowe. To się nazywa słodka uczta!
Sprawdź przepis na krem jaglany z granatem >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Szparagi - przepisy na 18 wiosennych dań
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie z nami szparagową rozpustę, wybraliśmy nasze ulubione przepisy na szparagi!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
- Ludzie i inspiracje
Szparagi - przepisy na 18 wiosennych dań
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie z nami szparagową rozpustę, wybraliśmy nasze ulubione przepisy na szparagi!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?