Kukbuk
Kukbuk
pomysł na wegański obiad z rabarbarem

Zapiekane cebule z musem rabarbarowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
cebula
6 sztuk
rabarbar
3 łodygi
cukier
1/2 szklanki
oliwa
2 łyżki
liść laurowy
2 sztuki
ziele angielskie
2 sztuki
gałka muszkatołowa
szczypta
pieprz, sól
do smaku
płatki róży
garść
cukier
1 łyżka

krok 1

Cebule ustawiamy na stole korzonkami w dół, odcinamy górną część każdego warzywa w poziomie na 3/4 wysokości, a środek lekko wydrążamy nożem. Odciętą część cebul drobno szatkujemy – będzie dodatkiem do musu. Przygotowujemy go z obranych łodyg rabarbaru. Tniemy je na 2-centymetrowe kawałki, wrzucamy do rozgrzanego rondla i zasypujemy połową szklanki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż rabarbar się rozpadnie. 

krok 2

Na patelni podsmażamy odcięte i posiekane kawałki cebuli. Gdy się zeszklą, dodajemy je do musu razem z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, gałką, solą i pieprzem – najlepiej utartymi razem w moździerzu. Smażymy, redukując nadmiar płynu do konsystencji musu (jego ilość wystarczy nam na 20 cebul lub przyda się do letnich deserów). Wydrążone cebule smarujemy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika, nadziewamy musem i zapiekamy kolejny kwadrans. Podajemy obsypane płatkami róży roztartymi w cukrze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!