Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Następnie wbijamy dwa żółtka. Szybko zagniatamy, by składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce łączymy mąkę pszenną, cukier, wiórki kokosowe, zimne masło i ekstrakt waniliowy. Szybko rozcieramy palcami, tak by powstały małe grudki. Wstawiamy do lodówki.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę o wymiarach 24 × 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy równomiernie schłodzonym ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
krok 4
Rabarbar myjemy, dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miseczki, posypujemy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na sito, by odsączyć sok, który wycieknie z posłodzonego rabarbaru.
Reklama
krok 5
Przygotowujemy budyniową piankę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń, delikatnie mieszamy. Na koniec, nie przerywając ubijania, cienkim strumykiem wlewamy do masy olej. Masę przelewamy na podpieczony spód.
krok 6
Na budyniowej piance układamy odsączony rabarbar, wierzch posypujemy kokosową kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy placek i studzimy na kratce. Podajemy, gdy będzie całkowicie wystudzony.