Kukbuk
Kukbuk
pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

10 sposobów na pora

Wiosną por z jego charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Czy w zupie, czy w wytrawnych ciasteczkach – solidna porcja tego warzywa gwarantuje niebanalne doznania smakowe. Wypróbujcie nasze przepisy na sezonowe dania z porów!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Opublikowano: 23 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Podobno smak i właściwości porów doceniał już Neron. Rzymski cesarz zajadał się nimi, wierząc, że wzmacniają gardło, dzięki czemu mógł swoim gościom umilać wieczory deklamowaniem autorskiej poezji. Czy rzeczywiście pory były kluczem do sukcesu Nerona, tego nie jesteśmy pewni, ale w kwestii ich niezwykłego smaku z władcą spierać się nie będziemy. Ostrawy smak tego warzywa doskonale łączy się ze śmietankowym nadzieniem quiche’a i nadaje wyrazistość farszowi smażonych pierożków. A jeśli wolicie szybsze dania, to pory upieczcie lub usmażcie i podajcie z orzechowym winegretem. Prosto i smacznie!

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Jeśli nie jesteście przekonani do porów, spróbujcie na początek dodać je do farszu do pierogów. Por, ziemniaki i ser gruyère w cieście drożdżowym, z dodatkiem musztardy i miodu – oto doskonały sposób na nieoczywisty obiad prosto z piekarnika. A jeśli posypiecie danie czarnuszką, to nabierze charakteru i będzie jeszcze smaczniejsze.

Wypróbuj przepis na pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym

Quiche to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast – klasyka kuchni francuskiej i doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. W tej wersji proponujemy quiche z ostrymi porami, wędzonym boczkiem i wyrazistą gorgonzolą. Pst! Jeśli zrezygnujecie z mięsa i sera lub użyjecie ich wegańskich zamienników, danie również będzie smakować rewelacyjnie. 

Zobacz przepis na quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym >>

pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem

Smażone pory z tartym jajkiem to jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego wiosennego warzywa. Krótka obróbka termiczna sprawi, że wydobędziecie z niego przede wszystkim charakterystyczny ostry smak. Po połączeniu z ugotowanym, a potem startym jajkiem i chrupkim boczkiem otrzymacie przystawkę, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.  

Sprawdź przepis na smażone pory z tartym jajkiem >>

Wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem

Coś dla miłośników wegetariańskich wersji pasztetów oraz tych, którzy uwielbiają wiosenne smaki. Połączenie pora z lekko kwaskowym domowym majonezem sprawdzi się i na śniadanie, i jako przystawka do dań głównych, zwłaszcza w święta. Wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem najlepiej będzie smakował w towarzystwie kromki świeżego chleba. A jeśli chcecie przygotować wegańską wersję, zamiast zwykłego majonezu użyjcie jego wegańskiego odpowiednika, a masło zastąpcie olejem kokosowym.

Wypróbuj przepis na wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem >>

pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem

To propozycja na lekką, ale finezyjną kolację w wiosennym stylu. Zielone części porów najpierw upieczcie w piekarniku, a następnie rozdrobnijcie na popiół. Pozostałą część zblanszujcie i upieczcie. Na koniec pieczone pory podajcie z orzechowym winegretem, anchois, porowym popiołem i odrobiną kwaśnej śmietany. Świetny sposób na szybką i zdrową kolację.

Zobacz przepis na pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini

Idealna wiosenna słona przekąska do podjadania w czasie pracy lub na spotkaniu ze znajomymi. Na podstawie tego przepisu zrobicie wytrawne ciasteczka, które łączą sezonowe smaki – por i dymkę. A jeśli ciasto wyrobicie wcześniej, to same ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka. Sprawdzą się również jako dodatek do wytrawnego śniadania. Skusicie się na taką przekąskę?

Wypróbuj przepis na wytrawne ciasteczka z dymką, porem i tahini >>

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków

To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na obiad dla dzieci – kremowa i gęsta wiosenna zupa z porów i ziemniaków. Gotowy krem podajcie z chrupiącymi grzankami – w tej wersji smakuje najlepiej. A jeśli chcecie dodać zupie nieco pikanterii, posypcie ją płatkami chili. Ta wersja z kolei przypadnie do gustu dorosłym smakoszom.

Zobacz przepis na zupę krem z porów i ziemniaków >>

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem

Duszone pory w pomidorach to jeden z naszych ulubionych sposobów na szybki obiad, który przygotowuje się w niecałe 30 minut. Najpierw uduście pomidory, później dodajcie do nich zblanszowane pory. Koniecznie doprawcie solą morską i rozmarynem. Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem posypcie prażonym słonecznikiem – i na stół.

Sprawdź przepis na duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne „doniczki”

Co powiecie na wytrawne babeczki zamiast słodkich muffinów? Takie jadalne „doniczki” zrobicie w 30 minut, a efekt będzie zachwycający. Swój wyrazisty smak zawdzięczają przede wszystkim porowi, ale także rzeżusze i koziemu twarożkowi. To danie docenią nie tylko amatorzy zielonej kuchni.

Wypróbuj przepis na jadalne „doniczki” z porem, rzeżuchą i kozim twarożkiem >>

Wegetariańska zupa kem z zielonych warzyw (fot. dinnershow.studio)

Gęsty krem z zielonych warzyw liściastych z piklowaną cebulą

Rukola, szpinak, jarmuż i sałata lodowa – zielone liście sprawdzą się nie tylko w sałatce. Równie dobrze możecie ich użyć jako bazy zupy, tu w połączeniu z porem i selerem. Powstanie gęsty, pełen smaku krem z zielonych warzyw liściastych z piklowaną cebulą. Ten ostatni składnik nada daniu charakter i sprawi, że ta wyjątkowa zupa nie będzie miała sobie równych wśród wiosennych propozycji lunchowych.

Zobacz przepis na gęsty krem z zielonych warzyw z porem i piklowaną cebulą >>

Wypróbuj więcej sezonowych przepisów:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka