Kukbuk
Kukbuk
pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

8 przepisów z porami

Wiosną charakterystyczny smak porów nie ma sobie równych, dlatego zaopatrzcie się w solidną porcję tych warzyw i wypróbujcie nasze przepisy.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Opublikowano: 27 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Podobno smak i właściwości porów doceniał już Neron. Rzymski cesarz zajadał się nimi, wierząc, że wzmacniają gardło, dzięki czemu mógł swoim gościom umilać wieczory deklamowaniem autorskiej poezji. Czy rzeczywiście pory były kluczem do sukcesu Nerona, tego nie jesteśmy pewni, ale w kwestii ich niezwykłego smaku z władcą spierać się nie będziemy. Ostrawy smak tych warzyw doskonale łączy się ze śmietankowym nadzieniem quiche’a lub nadaje wyrazistość nadzieniu do smażonych pierożków. A jeśli wolicie szybsze dania, to pory po prostu upieczcie lub usmażcie i na koniec dodajcie do nich odrobinę orzechów. Prosto i smacznie!

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Jeśli nie jesteście przekonani do porów, spróbujcie na początek dodać je do farszu na pierogi. Dorzućcie jeszcze ziemniaki i żółty ser. Nie pożałujecie! 

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym >>

Wytrawny quiche swój niepowatrzalny smak zawdzięcza ostrym porom, wędzonemu boczkowi oraz wyrazistej gorgonozli. Takiego obiadu nie sposób odmówić. 

pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem >>

To propozycja dla minimalistów. Prosty sposób na przygotowanie porów, który wydobędzie przede wszystkim ich charakterystyczny, ostry smak. 

Pasztet z porów z cytrynowym majonezem >>

Coś dla miłośników wegetariańskich wersji pasztetów oraz tych, którzy uwielbiają wiosenne smaki. Oto lekki i wyjątkowo smaczny pasztet, który najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba. 

pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>

To propozycja na lekką, ale finezyjną kolację. Pory podajemy z orzechami i anchois, a na koniec polewamy domowym winegretem.   

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

Czas na słoną przekąskę do podjadania w pracy. Z tym przepisem przygotujecie wytrawne ciasteczka, które łączą w sobie prawdziwe wiosenne smaki – dymkę i por. Skusicie się? 

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków >>

Kremowa i gęsta zupa z porów najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. A jeśli chcecie dodać zupie nieco pikanterii, posypcie ją z wierzchu płatkami chili. 

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Włoska klasyka w nieco odświeżonej wersji. Oprócz kalafiora do środka dodajcie pora, szpinak oraz cebulę. Pożywny i obłędnie pachnący obiad, który zasmakuje także mięsożercom. 

zupa z makrelą i batatem, zupa rybna, zupa z makrelą, wegańska zupa curry, zupa, rozgrzewająca zupa

Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry >>

Coś dla prawdziwych konserów i miłośników oryginalnych przepisów. Swój niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza porowi oraz kaffirowi. 

Wypróbuj więcej sezonowych przepisów:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka