Kukbuk
Kukbuk
Rabarbarowe crumble

Rabarbarowe crumble

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mus rabarbarowy:
rabarbar
7 łodyg
cukier
3 łyżki
kruszonka:
mąka pszenna
4 łyżki
kasza manna
1 łyżka
płatki owsiane
2 łyżki
olej roślinny
1 łyżka
miód
3 łyżki
dodatki:
maliny
200 g

krok 1

Rabarbar myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem. Dusimy na małym ogniu do otrzymania jednolitego dżemu (w razie potrzeby możemy podlać wodą). Lekko studzimy.

krok 2

W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki, lepimy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Filiżanki napełniamy musem z rabarbaru, posypujemy malinami,  a następnie kruszonką, startą na tarce lub rozdrobnioną między palcami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Kruszonka powinna być ładnie zrumieniona i chrupiąca. Zjadamy na ciepło.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!