Kukbuk
Kukbuk
świeża tarta na wiosnę

Tarta z rabarbarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
1/2 kg
jajka "zerówki"
1 sztuka
cukier
3/4 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masło
200 g
mleko
50 ml
farsz:
rabarbar
8 łodyg
cukier trzcinowy
1/2 szklanki
mąka ziemniaczana
3 łyżki
świeży imbir
mały kawałek
cukier puder
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Bartek Kieżun / Krakowski makaroniarz

krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy, wycinamy koło o grubości 3 milimetrów i średnicy 45 centymetrów.

Przygotowujemy farsz. Do miski wrzucamy pokrojony w grube plastry rabarbar (nieobrany). Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy imbir. Mieszamy, podrzucając rabarbar w misce, tak by cukier i mąka obkleiły dokładnie każdy kawałek.

krok 2

Przygotowane wcześniej ciasto za pomocą wałka przekładamy na blachę. Na spodzie układamy farsz rabarbarowy. Brzegi ciasta zawijamy, tworząc falbankę. Pieczemy na złoto około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!