Kukbuk
Kukbuk
Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni, szybkie i smaczne śniadanie, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10-15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
rabarbar
2 sztuki
masło
2 łyżki
brązowy cukier
6 łyżek
ekstrakt wanilii
¼ łyżeczki
granola (najlepiej domowa)
200 g
jogurt naturalny
½ l

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Rabarbar obieramy nożem z zewnętrznych włókien i kroimy w niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wanilię, podgrzewamy, aż się rozpuści. Zwiększamy gaz i wrzucamy rabarbar. Podgrzewamy, aż puści sok, pojawią się bąble i cały rabarbar zanurzy się w słodkim sosie.

krok 2

Granolę lekko podgrzewamy w piekarniku, wsypujemy do miski z zimnym jogurtem i polewamy ciepłym sosem z rabarbarem.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk