świat
więcej miejsc
- Na mapie
Świąteczny Nowy Jork – co zobaczyć i zjeść?
Co roku jedno z najczęściej zadawanych mi pytań brzmi: „Czy warto polecieć do Nowego Jorku na święta?”. Głównie za sprawą filmów i seriali miasto zyskało renomę magicznej destynacji, w której atmosferę Gwiazdki czuć na każdym kroku. Co zobaczyć i zjeść w świątecznym Nowym Jorku?
- Na mapie
Bangkok - przewodnik kulinarny
Można zapełnić wirtualną mapę Bangkoku tysiącem pinezek poleceń kulinarnych uniesień, a na trasie do nich i tak zawsze pojawi się jakaś nowa pokusa. A to stragan z parującymi od curry garami, tajskimi kiełbaskami, a to stoisko ze świeżym kokosem, piękna kawiarnia czy zachęcająca nowoczesnym dizajnem restauracja.
- Na mapie
Abu Zabi - przewodnik kulinarny
Kuchnia Abu Zabi to prawdziwy kalejdoskop smaków, łączący różnorodne tradycje kulinarno-kulturowe z całego świata. O restauracjach, które gwarantują fascynującą gastronomiczną podróż przez serce Bliskiego Wschodu, pisze Jolanta Mikołajczyk, autorka książki „Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich”.
- ABC wina
5 rzeczy o malbecu
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
-
Paryż — miasto smakoszy, ciągle zmieniające się na plus
-
Kulinarny przewodnik po Ortygii
Kupując bilety na Sycylię, nuciłam motyw przewodni z „Białego Lotosu”, a w głowie jak mantra dźwięczało mi zdanie: „Leave the gun, take the cannoli”. Jednak nie dla filmowych tropów jechałam na wyspę, a dla uniesień kulinarnych.
- Na mapie
Leć coś zjeść: 10 restauracji, dla których warto wyruszyć w podróż
Poznajcie tajne adresy lokalsów i foodiesów! Oto 10 restauracji – w różnych częściach świata – w których zjedliśmy najlepsze posiłki w życiu.
- Na mapie
Meksykańskie (i nie tylko) placki
Nadziewane, składane, chrupiące, a przede wszystkim smaczne i pożywne – takie właśnie są placki rodem z Ameryki Łacińskiej.
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
- Na mapie
Świąteczny Nowy Jork – co zobaczyć i zjeść?
Co roku jedno z najczęściej zadawanych mi pytań brzmi: „Czy warto polecieć do Nowego Jorku na święta?”. Głównie za sprawą filmów i seriali miasto zyskało renomę magicznej destynacji, w której atmosferę Gwiazdki czuć na każdym kroku. Co zobaczyć i zjeść w świątecznym Nowym Jorku?
- Na mapie
Bangkok - przewodnik kulinarny
Można zapełnić wirtualną mapę Bangkoku tysiącem pinezek poleceń kulinarnych uniesień, a na trasie do nich i tak zawsze pojawi się jakaś nowa pokusa. A to stragan z parującymi od curry garami, tajskimi kiełbaskami, a to stoisko ze świeżym kokosem, piękna kawiarnia czy zachęcająca nowoczesnym dizajnem restauracja.
- Na mapie
Abu Zabi - przewodnik kulinarny
Kuchnia Abu Zabi to prawdziwy kalejdoskop smaków, łączący różnorodne tradycje kulinarno-kulturowe z całego świata. O restauracjach, które gwarantują fascynującą gastronomiczną podróż przez serce Bliskiego Wschodu, pisze Jolanta Mikołajczyk, autorka książki „Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich”.
- ABC wina
5 rzeczy o malbecu
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
-
Paryż — miasto smakoszy, ciągle zmieniające się na plus
-
Kulinarny przewodnik po Ortygii
Kupując bilety na Sycylię, nuciłam motyw przewodni z „Białego Lotosu”, a w głowie jak mantra dźwięczało mi zdanie: „Leave the gun, take the cannoli”. Jednak nie dla filmowych tropów jechałam na wyspę, a dla uniesień kulinarnych.
- Na mapie
Leć coś zjeść: 10 restauracji, dla których warto wyruszyć w podróż
Poznajcie tajne adresy lokalsów i foodiesów! Oto 10 restauracji – w różnych częściach świata – w których zjedliśmy najlepsze posiłki w życiu.
- Na mapie
Meksykańskie (i nie tylko) placki
Nadziewane, składane, chrupiące, a przede wszystkim smaczne i pożywne – takie właśnie są placki rodem z Ameryki Łacińskiej.
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
- Na mapie
Smaki Gwatemali – jakich potraw warto spróbować
Rajskie plaże i strzeliste wulkany, starożytne ruiny i zieleń dżungli, potomkowie wielkiej cywilizacji Majów i Garifunowie, których korzenie sięgają Afryki – Gwatemala ma wiele do zaoferowania.
- Na mapie
Kawowa rewolucja w Kolumbii
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
- Na mapie
8 rzeczy, których trzeba spróbować w Wietnamie
W wietnamskich miastach karmi niemal każdy metr kwadratowy ulicy, a na prowincji, nawet w pozornie opuszczonych lokalach, napijecie się cà phê đá – tradycyjnej aromatycznej kawy.
- Na mapie
Marrakesz, czyli kulturowy tygiel
Marokańska kuchnia łączy wpływy arabskie, afrykańskie i śródziemnomorskie. Podpowiadamy, dokąd się wybrać i co zjeść podczas kilkudniowego wypadu do czerwonego miasta.
- Na mapie
Podróżnicze trendy 2020 roku
Podróże kształcą, ale także relaksują i przynoszą dużo wytchnienia. Nadchodzący rok odkrywa przed nami wiele ciekawych kierunków turystycznych, podpowiadamy więc, gdzie warto pojechać!
- Na mapie
Korea na talerzu
Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.
- Na mapie
Bejrut: co i gdzie zjeść
Antyczne zabytki, przepiękne plaże i imponujące góry – Liban ma wiele do zaoferowania przyjezdnym. Jednak najważniejszym powodem, dla którego warto się tam wybrać, jest kuchnia.
- Na mapie
Oaxaca: uliczne jedzenie Meksyku
Kurczak w sosie czekoladowym, prażone koniki polne, zupa z białej kukurydzy z limonką – to tylko niektóre ciekawostki kulinarne z Oaxaki. Trzeba jednak wiedzieć nie tylko gdzie, ale także kiedy ich szukać.
- Na mapie
Nie tylko wołowina, czyli co się je w Argentynie
Kuchnia argentyńska to comfort food w skrajnym wydaniu. Tłusto, mięsnie i z dużą ilością sera. Sprawdźcie, jakie doznania kulinarne czekają was w Buenos Aires i okolicach.
- Na mapie
Tunezja – w poszukiwaniu tradycyjnych smaków
Kuchnia tunezyjska należy do najsmaczniejszych w tej części świata, a przy tym jest łaskawa dla naszego podniebienia – z doskonałą oliwą, ze świeżymi ziołami i z intrygującymi przyprawami. Stanowi również fascynującą podróż przez historię kulinarną regionu.
- Na mapie
Zjeść Tel Awiw
Tel Awiw bywa nazywany Berlinem i Nowym Jorkiem Bliskiego Wschodu. Porównania zawsze nieco spłaszczają rzeczywistość, dlatego zamiast szukać różnic i podobieństw, postanowiłem skupić się na jedzeniu. Oto efekty!
- Na mapie
Tajlandia dla backpackersów
Wybieracie się do Tajlandii? Pomyślcie o backpackingu – zainwestujcie w plecaki, zapakujcie trochę letnich ciuchów, krem do opalania, sprej na tropikalne komary i probiotyki. To wszystko, czego będziecie potrzebować podczas jednej z bardziej ekscytujących kulturalno-kulinarnych wypraw w waszym życiu!
- Na mapie
Południowo–wschodnia Turcja – kulinarne serce regionu
Tamtejsze pistacje są uważane za najlepsze, kebab z Şanlıurfy słynie na cały kraj, a Gaziantep znalazło się na liście miast kreatywnych UNESCO ze względu na kulinaria. Czy trzeba więcej argumentów, by się tam wybrać?
- Na mapie
Zwiedzamy świat tropem The World’s Best 50 Bars
Czy wiecie, że koktajlbary, tak jak restauracje, podlegają profesjonalnej ocenie? Odwiedziłem ponad 40 z 50 najlepszych koktajlbarów, by sprawdzić, co ujęło miłośników koktajli z całego świata – oto moja ulubiona dziesiątka.
- Na mapie
Stambuł poza sezonem
Tłumy ludzi kłębią się na wąskich ulicach, szczelnie wypełniając miasto. Wilgoć i podmuchy zimnego wiatru nie pomagają. Uliczni handlarze przekrzykują jego szum, a sami są przekrzykiwani przez mewy. Z tych powodów można by nie polubić przedwiosennego Stambułu.
- Na mapie
Kawa na krańcu świata
O zjadaniu świata, o tym, żeby nie było wszystko jedno, i o lubieniu. Zapraszam was, a ty zaproś twoich gości z kawiarni na wielkie, huczne party!
- Na mapie
Czarownicy, święta coca-cola i barszcz z limonką
O czarowniku, który wziął udział w meksykańskiej edycji „MasterChefa”, powrocie do tradycji azteckich i coca-coli w kościele opowiada Ola Synowiec, autorka przewodników po Meksyku i Mexico Magico Bloga.
- Na mapie
Tel Awiw. Kulinarne królestwo
Od dłuższego czasu Izrael nie kojarzy się już tylko z koszernym jedzeniem i gefilte fish, ale również z potrawami pełnymi przypraw i smaków Bliskiego Wschodu.
- Na mapie
11 restauracji, które prowadzą własne gospodarstwa
Jak zadbać o świeżość i jakość składników? Najlepiej samemu je wyhodować. Oto lokale, w których zjemy pierwszorzędne dania z produktów pochodzących wprost z przyrestauracyjnych ogródków.
- Na mapie
5 restauracji, które trzeba odwiedzić w stolicy Peru
Oto lista największych przeżyć kulinarnych, jakich dostarczy wam tętniąca życiem stolica Peru.
- Na mapie
Baśniowe Maroko
Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
- Na mapie
Palestyna od kuchni
Przedstawiamy smaki, których koniecznie musicie spróbować, i dzielimy się przepisami na prawdziwe lokalne smakołyki.
- Na mapie
Przewodnik – 24 godziny w Betlejem
Zabieramy was na spacer po mieście i podpowiadamy, co warto zobaczyć i zjeść.
- Na mapie
Melbourne – miejsca, które warto odwiedzić
Przewodnik po klimatycznych restauracjach na krańcu świata.
- Na mapie
Wegańskie wakacje w Azji
A gdyby tak wyrwać się na wakacje do Kambodży lub na Filipiny? Mamy dla was przewodnik po południowoazjatyckiej kuchni roślinnej
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA