Kukbuk
Kukbuk
Amerykańskie klopsy ze spaghetti w sosie pomidorowym i bazylią (fot. Martyna Cybuch)

Włoskie le polpette ze spaghetti, z sosem pomidorowym i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pulpety:
boczek wędzony
100 g
czosnek
1 ząbek
ziele angielskie
4 ziarna
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
koper włoski
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
pieprz
1 łyżeczka
ostra papryka mielona
1/2 łyżeczki
natka pietruszki
1/2 pęczka
mozzarella
70 g
mielone mięso wieprzowe
250 g
mielone mięso wołowe
250 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
bułka tarta
20 g
maka pszenna
do obtoczenia
olej roślinny
do smażenia
Sos pomidorowy:
szalotka
2 sztuki
olej
1 łyżka
suszone oregano
1 łyżeczka
suszona bazyli
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy
500 ml
woda
opcjonalnie 50 ml
cukier
1 łyżeczka
Do podania:
ugotowane spaghetti
100 g
mozzarella
30 g
świeża bazylia
kilka listków

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Wędzony boczek mielemy w maszynce lub siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy. Natkę pietruszki siekamy. Mozzarellę kroimy na małe kawałki.

Krok 2

Oba rodzaje mięsa mielonego przekładamy do miski, dodajemy boczek, czosnek, przyprawy z moździerza i natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy średniej wielkości pulpeciki. Do każdego z nich wkładamy kawałek mozzarelli, po czym delikatnie obtaczamy w mące. Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, gdy są rumiane. Na koniec odsączamy je na ręczniku papierowym.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przesmażamy chwilę i zalewamy przecierem pomidorowym. Sos redukujemy na średnim ogniu około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy 50 mililitrów wody. Na koniec doprawiamy łyżeczką cukru.

Krok 4

Do sosu wrzucamy mięsne pulpeciki. Podgrzewamy razem przez 5-10 minut. Klopsiki podajemy ze spaghetti, posypujemy kawałkami mozzarelli i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

TIP

Jeśli nie mamy pod ręką gałki muszkatołowej, możemy też wykorzystać mieszankę mielonego imbiru i cynamonu.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk