Kukbuk
Kukbuk
Ciasto jagodowe z wanilią, jagodami i maślaną kruszonką (fot. Sylwia Kaleta)

Ciasto z jagodami i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
masło
100 g + do natłuszczenia formy
jajko "zerówka"
4 sztuki
cukier trzcinowy
3/4 szklanki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mąka pszenna
1 1/2 szklanki
sól
szczypta
jogurt grecki
5 łyżek
ekstrakt wanilii
1 łyżeczka
Kruszonka:
masło
50 g
cukier wanilinowy
1 opakowanie
maka pszenna
10 łyżek
cukier
4 łyżki
Dodatkowo:
jagody
400-500 g
cukier puder
do posypania

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem około 10 minut. Stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy przestudzone masło.

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Używając sitka, wsypujemy do misy miksera wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (lub olejem) formy o średnicy około 30 centymetrów.

krok 3

Składniki kruszonki dokładnie mieszamy w miseczce. Na wierzch ciasta równomiernie wysypujemy jagody i kruszonkę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut.

krok 4

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka