Kukbuk
Kukbuk

Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kalafior
1 sztuka
marchew
1 sztuka
korzeń pietruszki
4 sztuki
korzeń selera
1 sztuka
cebula
2 sztuki
sól morska
do smaku
pieprz mielony
do smaku
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
kumin
½ łyżeczki
oliwa
do skropienia + 1 łyżka
kurki
100 g
bulion warzywny
1 litr
mleczko kokosowe
200 ml
tymianek
1 gałązka

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Kalafior kroimy na różyczki. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy gałką muszkatołową i kuminem, skrapiamy oliwą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.

krok 2

W tym czasie kurki zasypujemy łyżeczką soli w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i dokładnie osuszamy. Gotowe kurki podsmażamy na patelni, na łyżce oliwy do momentu, aż będą ładnie zarumienione.

krok 3

Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 3 minut. Następnie blendujemy – w trakcie stopniowo dodajemy mleczko kokosowe. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z podsmażonymi kurkami, listkami tymianku i ze świeżo zmielonym pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka