Kukbuk
Kukbuk
10 przepisów na dania z grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

10 przepisów na sezon grzybowy

Przełom września i października to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 26 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Policzki wciąż są zaróżowione po rześkim poranku w lesie, hormony szczęścia buzują, wykarmione kolejnymi zdobyczami. Z dumą wpatrujemy się w grzyby rozłożone na kuchennym stole. Właśnie teraz najlepiej smakują długo wyczekiwane łagodne kanie, szlachetne borowiki czy aromatyczne maślaki, idealne do marynowania. Jesienne wyprawy do lasu przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Poznajcie wspaniałe przepisy na grzyby leśne.

grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée >> 

Rozpustna, wytrawna wariacja na temat słynnego francuskiego deseru. Świeże grzyby, usmażone z szalotką, czosnkiem i tymiankiem, zapieczone z masą jajeczną i parmezanem to prosta w przygotowaniu potrawa, która sprawdzi się dobrze zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przystawka podczas eleganckiej kolacji.

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą i grzybami >>

U niektórych budzą jednoznacznie bożonarodzeniowe skojarzenia, inni jedzą je na co dzień. Bez względu na to, do którego grona należycie, jedno jest pewne – trudno oprzeć się tej klasycznej wersji pierogów z kwaśnym farszem o leśnym aromacie. Pst! Możecie je zrobić również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że do usmażenia grzybów zamiast masła użyjecie oleju.

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami >>

Gęsty gulasz z dziczyzny, podkręcony aromatem suszonych grzybów po długim leśnym spacerze – trudno o wizję, która by lepiej podkreśliła wszystkie atuty jesieni. Smaki w wyraziście doprawionej zupie połączy żubrówka dolana pod koniec gotowania.

Przepis na tartę z ziołami, mięsem i kurkami

Galettes z serem ziołowym, mięsem i kurkami >>

Ciasto galette, kojarzące się zwykle ze smakiem letnich owoców, w tej wytrawnej wersji jest wypełnione nadzieniem na bazie mielonego mięsa, ziołowego sera i kurek. Upieczoną tartę udekorujcie tymiankiem. Podana jako przystawka, z pewnością rozbudzi apetyt przed daniem głównym.

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño >>

Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro solidną porcję umami znajdziemy nie tylko w mięsie, ale także w grzybach! Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej kanapki przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecamy danie inspirowane dalekowschodnimi klimatami. W towarzystwie bok choy nawet polskie leśne grzyby odkryją swoje orientalne oblicze. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański >>

Kto powiedział, że w wegańskich potrawach nie znajdziemy umami? Ten bulion to świetny sposób na wydobycie „mięsnego” smaku z niepozornych warzyw. Wystarczy, że przed gotowaniem zupy upieczecie je lub usmażycie. Nie zapomnijcie też o grzybach i wodorostach kombu! To dzięki nim bulion smakuje wyśmienicie.

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem (fot. Dinnershow.studio)

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem >>

Jeśli cenicie smak klasycznego risotta z leśnymi grzybami, koniecznie spróbujcie naszej propozycji: kaszy gryczanej z aromatyczną cielęciną i kurkami. Usmażcie mięso, cebulę i kurki, dodajcie białe wino i bulion, a na końcu doprawcie tymiankiem, solą i świeżym pieprzem i tak przygotowany sos wymieszajcie z kaszą.

perliczka, pieczona perliczka, pieczona dynia, obiad z piekarnika, borowiki

Perliczka z ziołami, dynią i grzybami >>

Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa i pieczonej dyni możemy podkręcić różnymi zestawami świeżych ziół. Dodajmy do nich podsmażone na maśle borowiki, a otrzymamy kompozycję w sam raz na leniwy niedzielny obiad.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka