Policzki wciąż są zaróżowione po rześkim poranku w lesie, hormony szczęścia buzują, wykarmione kolejnymi zdobyczami. Z dumą wpatrujemy się w grzyby rozłożone na kuchennym stole. Właśnie teraz najlepiej smakują długo wyczekiwane łagodne kanie, szlachetne borowiki czy aromatyczne maślaki, idealne do marynowania. Jesienne wyprawy do lasu przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Poznajcie wspaniałe przepisy na grzyby leśne.
![10 przepisów na dania z grzybami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/uAb-v8fEGpGMgXyKPIDkg2vp91haFoVIVbzXJvpyCD8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjYv/cGhvdG8xXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Najlepsze przepisy na sezon grzybowy
Przełom września i października to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
![grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xkMWs9aclrLNIM8ghLCufduSzMWyoARpF__hXZSLbZ8/fit/550/0/fp:0.51:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDkv/SU1HXzUxMjctNzcw/eDExNTVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LY8GJ5IFx7IXulJYdPA61FxzwtDIB3zQFaVP0vWP6Bo/fit/1100/0/fp:0.51:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDkv/SU1HXzUxMjctNzcw/eDExNTVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Grzybowe crème brûlée
Rozpustna, wytrawna wariacja na temat słynnego francuskiego deseru. Świeże grzyby, usmażone z szalotką, czosnkiem i tymiankiem, zapieczone z masą jajeczną i parmezanem to prosta w przygotowaniu potrawa, która sprawdzi się dobrze zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przystawka podczas eleganckiej kolacji.
![Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qp6_tonHQlWvxI840XX7fJ8nLsPWkpsBGO_FmVlesyE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMDkv/YmVtb3dvX3ByemVw/aXN5X2R6aWUlQzUl/ODQ0MDE3MF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hAty_xvupYjilnmg02N52wvAZms7GJMr1I1vBWLNHQU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMDkv/YmVtb3dvX3ByemVw/aXN5X2R6aWUlQzUl/ODQ0MDE3MF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Pierogi z kapustą i grzybami
U niektórych budzą jednoznacznie bożonarodzeniowe skojarzenia, inni jedzą je na co dzień. Bez względu na to, do którego grona należycie, jedno jest pewne – trudno oprzeć się tej klasycznej wersji pierogów z kwaśnym farszem o leśnym aromacie. Pst! Możecie je zrobić również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że do usmażenia grzybów zamiast masła użyjecie oleju.
![Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/NF6VwZKAtumIlC3t-zuWU5mBQVCj0X8wPqnAD5Nplbc/fit/550/0/fp:0.54:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/S29zY2llcnp5bmFf/Zm90Ll8lQzUlODF1/a2Fzel9TdGFmaWVq/XzJfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/7N5rP4hSKHNsgWxzljSAgNRksf__vJl9oKfdoNOm1Bk/fit/1100/0/fp:0.54:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/S29zY2llcnp5bmFf/Zm90Ll8lQzUlODF1/a2Fzel9TdGFmaWVq/XzJfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Zupa myśliwska z suszonymi grzybami
Gęsty gulasz z dziczyzny, podkręcony aromatem suszonych grzybów po długim leśnym spacerze – trudno o wizję, która by lepiej podkreśliła wszystkie atuty jesieni. Smaki w wyraziście doprawionej zupie połączy żubrówka dolana pod koniec gotowania.
![Przepis na tartę z ziołami, mięsem i kurkami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/tLK4-umQfyDfrGSdsVDS52EPabf9YkWl1zKaPJLTzlM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDktMjZf/b18xNy4yMS4wMl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/pSf91BXcGo3hgc1ILKB6E3xAi1h412M86KiCuwIMo-I/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDktMjZf/b18xNy4yMS4wMl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Galettes z serem ziołowym, mięsem i kurkami
Ciasto galette, kojarzące się zwykle ze smakiem letnich owoców, w tej wytrawnej wersji jest wypełnione nadzieniem na bazie mielonego mięsa, ziołowego sera i kurek. Upieczoną tartę udekorujcie tymiankiem. Podana jako przystawka, z pewnością rozbudzi apetyt przed daniem głównym.
Wypróbujcie przepis na galttes z serem ziołowym i kurkami >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/gY3LeOlC7ZHx9IpA2twuXqBTXBdDzYnoaWXTV-_kn-o/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTAv/SFk5QTM4NzlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/kalmkjTgZFJHRBxQksAgT1G-kRo1uo5YIvv0SGi8DdI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTAv/SFk5QTM4NzlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño
Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro solidną porcję umami znajdziemy nie tylko w mięsie, ale także w grzybach! Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej kanapki przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.
Zobaczcie jak przygotować burgera z boczniakami i salsą jalapeño >>
![przepis na szparagi w azjatyckiej wersji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/sngtPD-vPR2BAvKp_5w3Lk0VLmESAX8jv-b5eHnrBUg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMTlf/b18xMy4yOS4xNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/IvNUF-erZu8bj2yGcqG-uXZ5bC73ei3Hjdvk56BM7vo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMTlf/b18xMy4yOS4xNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Bok choy z grzybami i imbirem
Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecamy danie inspirowane dalekowschodnimi klimatami. W towarzystwie bok choy nawet polskie leśne grzyby odkryją swoje orientalne oblicze. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.
Wypróbujcie nasz przepis na bok choy z grzybami i imbirem >>
![wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0KGOt-1g5lyH_1as3UU8RaQlLbdrVibyXiaLELSAzzM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjQv/YmVtb3dvX3ByemVw/aXN5X2R6aWVuMTI2/ODNfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/VQ75JYa_1uWtyWSjBG88sqHwr_XEIbjiKT7ekcLPYlA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjQv/YmVtb3dvX3ByemVw/aXN5X2R6aWVuMTI2/ODNfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Bulion wegański
Kto powiedział, że w wegańskich potrawach nie znajdziemy umami? Ten bulion to świetny sposób na wydobycie „mięsnego” smaku z niepozornych warzyw. Wystarczy, że przed gotowaniem zupy upieczecie je lub usmażycie. Nie zapomnijcie też o grzybach i wodorostach kombu! To dzięki nim bulion smakuje wyśmienicie.
![Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem (fot. Dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Z5vz4zF58n-wG7ZcEAs_1BWwwnehFMvuuupk-s1ts20/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjgv/a2FzemEtZ3J5Y3ph/bmEtei1jaWVsZWNp/bmEtaS10eW1pYW5r/aWVtLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3atdyIiS8ySIpAnQeQ2RasXS3VVQ6vc-ZMlOn8R9uzE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjgv/a2FzemEtZ3J5Y3ph/bmEtei1jaWVsZWNp/bmEtaS10eW1pYW5r/aWVtLmpwZw.jpg 1010w)
Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem
Jeśli cenicie smak klasycznego risotta z leśnymi grzybami, koniecznie spróbujcie naszej propozycji: kaszy gryczanej z aromatyczną cielęciną i kurkami. Usmażcie mięso, cebulę i kurki, dodajcie białe wino i bulion, a na końcu doprawcie tymiankiem, solą i świeżym pieprzem i tak przygotowany sos wymieszajcie z kaszą.
Zobacz jak zrobić kaszę gryczaną z cielęciną i tymiankiem >>
![perliczka, pieczona perliczka, pieczona dynia, obiad z piekarnika, borowiki](https://mediaconvert.kukbuk.pl/6mL4FZGRPMfIZaM8NCxQKHfD4F2T4Ijv--ek3Rt-q6k/fit/550/0/fp:0.7:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cGVybGljemthMl90/aW5pZmllZF90aW5p/ZmllZF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Zs1kgmRErTbOWgVk07PVBS1eIC_oaROw7YDELn-3-cQ/fit/1100/0/fp:0.7:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cGVybGljemthMl90/aW5pZmllZF90aW5p/ZmllZF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Perliczka z ziołami, dynią i grzybami
Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa i pieczonej dyni możemy podkręcić różnymi zestawami świeżych ziół. Dodajmy do nich podsmażone na maśle borowiki, a otrzymamy kompozycję w sam raz na leniwy niedzielny obiad.
Sprawdź jak przygotować perliczkę z ziołami, dynią i grzybami >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8QutrZrwroBuAp-2gKeffUHKgpUXE61NvpHRXNlAv38/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTAtMDUv/U25pYWRhbmlhX2pl/c2llbmlhcnkwNTU2/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xPHNjul5JKICSIjQ73XCwXd5vbncNQYzlv3XTRuI6G0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTAtMDUv/U25pYWRhbmlhX2pl/c2llbmlhcnkwNTU2/LmpwZw.jpg 1010w)
Pasztet grzybowy
Ten pyszny wegański pasztet zasmakuje nie tylko wielbicielom kuchni roślinnej. Choć przepis nie należy do najkrótszych, jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Smak pasztetu zachwyci każdego, a o ostatnie kawałki będą się toczyć zacięte boje. Do przyrządzenia tej potrawy, poza dowolnymi grzybami, będziecie potrzebowali szałwii, sosu sojowego, pomidorów i główki czosnku. Pasztet będzie jeszcze lepszy, jeśli do grzybów dodacie kilka łyżek whisky – dzięki temu smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty.
![Risotto z grzybami, natką pietruszki, tartym serem (fot. Kaja Werbanowska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/13ZnJz92qkJZot9_8O2mc_USJZx0ft0qau4NGTjM1ic/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/a2FqYV9rdWtidWsw/OTkwX2tvcGlhLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zldxrjgpgjs5HBYGvDBxlYaUYneujdZe8u10gTZtQ7k/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/a2FqYV9rdWtidWsw/OTkwX2tvcGlhLmpw/Zw.jpg 1010w)
Risotto z grzybami
Pomysł na idealny jesienny obiad? Risotto z grzybami! Jest kremowe, delikatne i obłędnie pachnie darami lasu. Zachęcamy, aby na stałe zagościło w waszym jadłospisie. Kiedy ryż arborio będzie dochodził, usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki – dzięki temu danie nabierze charakteru, a do tego będzie rewelacyjnie wyglądać.
![Kasza jęczmienna z białą kiełbasą i rozmarynem (fot. dinnershow studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ahhcZE3tOpAbv_c7Vnj2xgtzx2IxdkTjlnFd84XyNiM/fit/550/0/fp:0.46:0.61/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjcv/aiVDNCU5OWN6bWll/bm5hX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Ap0dIPzy2MFDgozTTospkPmyxo6Z65_8hSN5I3NsoZ0/fit/1100/0/fp:0.46:0.61/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjcv/aiVDNCU5OWN6bWll/bm5hX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 1010w)
Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami
To idealny pomysł na prosty i szybki posiłek. Zrobicie go w zaledwie 30 minut, a jego smak zapamiętacie na długo. Biała kasza jęczmienna z dodatkiem podgrzybków i rozmarynu idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub wczesna kolacja. Pst! Jeśli chcecie, żeby kasza była bardziej esencjonalna, ugotujcie ją w bulionie.
Wypróbuj przepis na kaszę jęczmienną z kiełbasą i podgrzybkami >>
![Talerz risotto z kurkami, parmezan (fot. Angela Matlak)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Y_MNkHAvqFZoPWHwuBMO0aRPYLS0cjmNUqW3TwoQqzM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcmlzb3R0/bzJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/H64Je-n5vxuNJmoajyGvBquulJJieal89YTR0SvcHgk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcmlzb3R0/bzJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 1010w)
Risotto z kurkami
Mimo że przygotowanie risotta to wyzwanie, dla tej wersji dania warto poświęcić nieco więcej czasu w kuchni. Zwróćcie uwagę na stopniowe dolewanie bulionu do ryżu – to klucz do sukcesu. Dajcie czas ziarnom, aby dobrze wchłonęły płyn, dzięki czemu danie nabierze głębszego smaku. Pachnące grzybami risotto przed podaniem koniecznie przyprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/aJc4IjoDj5iiGvxtnhO-tuA7TCYLn1WogMGajZstjJg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfenVwYWty/ZW0yX0EuTWF0bGFr/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5qbjInwyLe-VjUO_aIGMHQy2qGIK4qE4Piwhlo0y00U/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfenVwYWty/ZW0yX0EuTWF0bGFr/LmpwZw.jpg 1010w)
Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami
Wspominaliśmy już, że kurki należą do naszych ulubionych grzybów? Świetnie łączą się z innymi składnikami, a ich oczyszczanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tym razem proponujemy połączyć kurki z kalafiorem – w gęstym kremie z dodatkiem marchwi i pietruszki. Przyrządzanie dania zacznijcie od przygotowania kurek. Po oczyszczeniu grzyby usmażcie z masłem, a warzywa upieczcie. Potem je zblendujcie z mleczkiem kokosowym. Zupę podajcie z podsmażonymi kurkami, listkami tymianku i ze świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz przepis na krem z kalafiora i pietruszki z kurkami >>
![Przepis na straciatellę z kurkami i bobem (fot.Michał Lichtański / Mili.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PlO0YXYthGXWYdRxoHN6i_qF2xAbed7WDhfeB4Nu1fk/fit/550/0/fp:0.49:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMTcv/bWlsaV9zdHVkaW9f/MjAyMF8wOF8xMC01/ODkuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/p9Wny0imNj1dWeW_X4GVkKDg5-iiAGoLFSzKJJjymb8/fit/1100/0/fp:0.49:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMTcv/bWlsaV9zdHVkaW9f/MjAyMF8wOF8xMC01/ODkuanBn.jpg 1010w)
Stracciatella z kurkami i bobem
To proste i szybkie danie sprawi, że wasz stół nabierze kolorów. Wystarczy, że bób ugotujecie we wrzątku i obierzecie z łupinek, a kurki dokładnie oczyścicie. Potem wszystko razem przesmażcie i doprawcie dużą porcją masła, soli i pieprzu. Posypana obficie koperkiem stracciatella z kurkami i bobem smakuje rewelacyjnie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/5R9FFh9s1ZqvM-SzEZstBrVn_4Oi_Vn5Zhp7kw5sJ9Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfbGVra2Fz/YSVDNSU4MmF0a2Ex/X0EuTWF0bGFrLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/IRy-yvstveAMAGSQ8cmrGp2tqyjm_pZB3CvEunJCQss/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfbGVra2Fz/YSVDNSU4MmF0a2Ex/X0EuTWF0bGFrLmpw/Zw.jpg 1010w)
Letnia sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami
Lekka sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami sprawdzi się na obiad albo na kolację, ale także jako lunch w pracy. Na botwinie ułóżcie przesmażone na maśle kurki, grillowane halloumi i maliny. Charakteru daniu doda sos na bazie miodu i oliwy, a głębszą nutę wprowadzą orzechy włoskie. Przed podaniem posypcie sałatkę kiełkami jarmużu – dzięki temu będzie nie tylko świetnie smakowała, ale i wyglądała.
Sprawdź przepis na letnią sałatkę z liści botwinki z kurkami i malinami >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/IMbUhz18JCo-T4lewrJPH3c76A2eEvdmXlS83VurBN8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcG9sZWR3/aWNhM19BLk1hdGxh/ay5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/x-0nItyUPDrBhKYSPpmaGd22SA2bgBCx_Rm0Bx37Ktw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcG9sZWR3/aWNhM19BLk1hdGxh/ay5qcGc.jpg 1010w)
Polędwica wołowa z kurkami i purée kalafiorowym
Mimo że przepis na polędwicę wołową z kurkami i purée kalafiorowym jest prosty, bądźcie uważni! Podczas smażenia steków pilnujcie, aby mięso zanadto się nie przyrumieniło i nie zrobiło za suche. Kiedy polędwica będzie dochodzić w piekarniku, możecie się zająć przygotowaniem grzybów i kalafiora. Mięso rozłóżcie na kalafiorowym purée przyprawionym gałką muszkatołową i papryką. Do steków i kurek świetnie pasują młode ziemniaki w mundurkach. Jako dodatek doskonale sprawdzi się też wasza ulubiona sałata skropiona oliwą.
Zobacz, jak zrobić polędwicę wołową z kurkami i purée kalafiorowym >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/TZUBXVD5eiF739ZxQwKdjO2q8TU_k0YbjnSBIOhLSQw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfdGFnbGlh/dGVsbGUyX0EuTWF0/bGFrLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zmmMwD3VgdkaYz_oNsxK5hq1RyjSL7HXfmUPv4RpYGU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfdGFnbGlh/dGVsbGUyX0EuTWF0/bGFrLmpwZw.jpg 1010w)
Tagliatelle w sosie kurkowym z tymiankiem i czerwonym pieprzem
Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad w prawdziwie włoskim stylu, to propozycja dla was. Tagliatelle wymieszajcie z kurkami w sosie śmietanowym, przyprawcie pieprzem, tymiankiem i wędzoną papryką. Na koniec posypcie parmezanem i dodajcie odrobinę czerwonego pieprzu. To proste danie sprawi, że w mgnieniu oka przeniesiecie się wprost do słonecznej Italii.
Wypróbuj przepis na tagliatelle w sosie kurkowym z tymiankiem i czerwonym pieprzem >>
![Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/vVjbg5weeutj6HA5Z4nV0Om1UrL98pEgk78aMbuSphg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfa29weXRr/YTJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9cm7-d4KRQik6SQOxJPRaEiZUPfZFl7ue8dh7OADaqo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfa29weXRr/YTJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 1010w)
Kopytka z kurkami
Oto esencja sezonowych smaków – kopytka z kurkami. Ziemniaki ugotujcie, przeciśnijcie przez praskę i szybko zagniećcie ciasto. Z kopytkami świetnie skomponują się doprawione solą kurki i orzechy włoskie. Ostrość i wyrazistość nada daniu rukola – wydobędzie z niego głęboko orzechowy smak.
![Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym sokołów, przepis Michał Toczyłowski](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0Ly2p09n8S2HUxzWtSNsZHieSLPPsHxvlTAs56KZ198/fit/550/0/fp:0.64:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjAv/U29rbyVDNSU4MiVD/MyVCM3cwMjQ4X3Mu/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/7LXFSdft2hosyo-vIApRJjVTpWPUc6S0vfrScfjo0Z4/fit/1100/0/fp:0.64:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjAv/U29rbyVDNSU4MiVD/MyVCM3cwMjQ4X3Mu/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym
Aromat grzybów rewelacyjnie łączy się z tymiankiem i czosnkiem – tak powstaje kompozycja dla najbardziej wymagających smakoszy. Choć przygotowanie tego pysznego dania wymaga nieco więcej czasu, możecie być pewni, że warto! Pieczony rostbef z sosem grzybowym świetnie się sprawdzi jako obiad dla całej rodziny, ale może też być gwiazdą spotkania z przyjaciółmi. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni!
Sprawdź przepis na pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?