SEZON NA
Fasolkę szparagową
Sprowadzona przed wiekami do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, dzisiaj króluje w letnich obiadach. Zielona lub żółta fasolka szparagowa sprawdzi się w curry, choć nie obrazi się, jeśli polejemy ją masłem lub podamy z jajkiem sadzonym. Do tego kryje w sobie bogactwo smaku, witamin i białka.
-
Cacio e pepe z makaronem spaghetti, fasolką szparagową i pancettą
makarony / fasolka szparagowa / kuchnia włoska
-
Tabbouleh z pęczaku, fasolki szparagowej i czerwonych porzeczek z pieczonym koprem włoskim
fasolka szparagowa / kasza / sałatka
-
Potrawka z białej fasoli i małży ze smażonym dorszem
ryba / owoce morza / fasola
-
Sałatka z zielonych warzyw z jajkiem
fasolka szparagowa / sałata / zioła
-
Dorada z warzywami
fasolka szparagowa / ryba / brzoskwinie
-
Risotto verde
risotto / kuchnia włoska / zioła
-
Pieczona fasolka szparagowa w sosie sojowo-imbirowym
fasolka szparagowa / sos / lunch
-
Quiche pełen zielonych warzyw
brokuły / szpinak / tarta
-
Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni
fasolka szparagowa / dynia / łosoś