Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli (fot. Maciej Niemojewski)

9 przepisów z arbuzem

Oto propozycje, które nie tylko pokrzepią, ale też dodadzą wakacjom smaku i koloru. Podpowiadamy, jak wykorzystać arbuza w przepisach na dania słodkie i słone.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 9 Lipca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Są tacy, którzy na arbuzy czekają cały rok, inni zdecydowanie wolą melona i jego wyrazistszy smak. Tymczasem nęcący żywą czerwienią arbuz nie tylko nadaje się do zapakowania na piknik jako zdrowa przekąska, ale również jest świetnym dodatkiem do bardziej konkretnych dań. Przygotujecie z niego letnie, lekkie obiady, możecie też dodać go do słodkich ciast czy owocowych sorbetów. Czy w salsie, czy na kruchym cieście arbuz namiesza trochę w smaku i doda daniom oryginalności. A jeśli po kolejnych eksperymentach w kuchni zostanie wam nieco arbuzowego musu, wykorzystajcie go do wakacyjnych koktajli albo zróbcie z niego domową lemoniadę.  

Domowy sorbet arbuzowy z cytryną (fot. Maciej Niemojewski)

Domowy sorbet arbuzowy z cytryną >> 

Latem nic nie chłodzi tak jak lody i owocowe sorbety. Porządnie zmrożone, orzeźwiające desery to kwintesencja wakacji, którymi warto się cieszyć, póki pogoda dopisuje. Słodki arbuz z dodatkiem limonki, whisky i cukru pudru to doskonała propozycja dla nieco większych łasuchów. Podczas przygotowywania deseru pamiętajcie, by sorbet co jakiś czas wyjąć z lodówki i zmiksować. Dzięki temu nie będzie w nim zamarzniętych kropelek wody. 

Kisiel arbuzowy na czerwonym winie (fot. Maciej Niemojewski)

Kisiel arbuzowy na czerwonym winie >> 

Jeśli do tej pory kojarzyliście kisiel z niezbyt zdecydowanym smakiem i raczej mdłą papką, koniecznie przygotujcie ten deser. Mus z arbuza przyprawcie sokiem z cytryny i połączcie ze słodkim czerwonym winem. Jeszcze odrobina mąki ziemniaczanej i domowy kisiel gotowy. Możecie go zjeść na ciepło albo schłodzić w lodówce i podać później z dodatkiem ulubionych owoców.  

Podwójnie arbuzowy sernik na zimno (fot. Maciej Niemojewski)

Podwójnie arbuzowy sernik na zimno >> 

Gwarantujemy, że tym sernikiem zachwycą się wszystkie dzieci. Jest kolorowy, smaczny i do tego pokryty owocową żelką z grenadyną. Przygotowanie deseru zacznijcie od spodu z ciasteczek czekoladowych. Na niego wyłóżcie puszystą i kremową masę serową z dodatkiem arbuza, cukru pudru i skórki cytrynowej. Gdy sernik się schłodzi, udekorujcie go sezonowymi owocami. Najlepiej borówkami, które na czerwonym cieście będą do złudzenia przypominać arbuzowe pestki.  

Galaretka arbuzowa z prosecco (fot. Maciej Niemojewski)

Galaretka arbuzowa z prosecco >> 

Oto wersja galaretki, która z pewnością przypadnie do gustu dorosłym. Żelatynę zalejcie zimną wodą, później chwilę podgrzewajcie i dodajcie do niej mus arbuzowy z prosecco. Po zmiksowaniu wstawcie galaretkę do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. A jeśli wolicie nieco słodsze desery, doprawcie galaretkę miodem.  

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami (fot. Maciej Niemojewski)

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami >> 

Egzotyczne spring rollsy w wersji owocowej to gwarancja udanej domówki. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, za to zachwyt gości będzie słychać na drugim końcu ulicy. W papier ryżowy zawińcie mango, arbuza, marchewkę i ogórka. Jeśli wolicie wersję mięsną, dodajcie krewetki, w opcji dla wegetarian zaś możecie użyć makaronu ryżowego. Do spring rollsów koniecznie przygotujcie sosy. My proponujemy ostry domowy sambal albo sos imbirowo-pomarańczowy. Tym, którzy nie boją się pikantnych dań, polecamy sos orzechowy z chili.  

Reklama
Sałatka z arbuza i fety z orzechami (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza i fety z orzechami >> 

Szybka sałatka, która w upalny dzień w zupełności wystarczy na obiad. Słodkiego arbuza wymieszajcie z fetą, pistacjami, orzechami włoskimi i dowolnymi sezonowymi owocami. Do tego podajcie sos z limonki i octu jabłkowego. Cały obiad gotowy w zaledwie 20 minut bez konieczności pieczenia, smażenia czy gotowania.  

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli >> 

Kolejny dowód na to, że arbuza z powodzeniem możemy używać do sałatek. Ta wersja jest nieco bardziej treściwa, a swój smak zawdzięcza nie tylko owocom, ale również bobowi. Do tego dodajcie mozzarellę mini, miętę i limonkę. I koniecznie podajcie tę sałatkę z grzankami z chleba, podsmażonymi na patelni z oliwą i czosnkiem.  

Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Krewetki w chili na owocowej salsie >> 

Szybkie danie z owocami morza. Krewetki zamarynujcie w limonce, czosnku, oliwie i imbirze. Do nich przygotujcie salsę z arbuza, miodowego melona i ogórka. Doprawcie brązowym cukrem, octem ryżowym i udekorujcie listkami mięty. Taki obiad najlepiej podać z drinkiem albo kieliszkiem schłodzonego wina. 

Lemoniada arbuzowa z rozmarynem (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada arbuzowa z rozmarynem >> 

Słodki smak arbuza dobrze jest przełamać kwaskową limonką. Wydrążcie z arbuza miąższ i dodajcie do niego rozmaryn. Wstawcie lemoniadę do lodówki. Do schłodzonej bazy wsypcie dużo lodu, dorzućcie kawałki limonki i delikatnie posłodźcie cukrem lub miodem. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka