Są tacy, którzy na arbuzy czekają cały rok, inni zdecydowanie wolą melona i jego wyrazistszy smak. Tymczasem nęcący żywą czerwienią arbuz nie tylko nadaje się do zapakowania na piknik jako zdrowa przekąska, ale również jest świetnym dodatkiem do bardziej konkretnych dań. Przygotujecie z niego letnie, lekkie obiady, możecie też dodać go do słodkich ciast czy owocowych sorbetów. Czy w salsie, czy na kruchym cieście arbuz namiesza trochę w smaku i doda daniom oryginalności. A jeśli po kolejnych eksperymentach w kuchni zostanie wam nieco arbuzowego musu, wykorzystajcie go do wakacyjnych koktajli albo zróbcie z niego domową lemoniadę.
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.