Kukbuk
Kukbuk

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
czerwona papryka
2 sztuki
pomidory
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
1 sztuka
oliwa
1/4 szklanki
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
sól himalajska
1 łyżeczka
świeża bazylia
kilka listków

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: Spiek Ceramiczny, Na Pięknej

krok 1

Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek i paprykę przekrawamy na pół. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą. 

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 185°C. Wkładamy do niego przygotowane warzywa i pieczemy przez ok. 40 minut, do zrumienienia. 

krok 3

Ząbki upieczonego czosnku wyjmujemy z łupinek. Warzywa przekładamy do blendera, dodajemy bazylię i blendujemy do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Doprawiamy do smaku. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!