Kukbuk
Kukbuk
Krewetki z warzywami w papilotach

Krewetki w papilotach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
4 ząbki
olej
do smażenia
chorizo
100 g
surowe krewetki
500 g
cukinia
2 sztuki
wytrawne wino (na przykład rieslinga)
150 ml
sól i pieprz
do smaku
natka pietruszki
1 pęczek

Zdjęcie: Rafał Meszka 


Przepis i przygotowanie: Piotr Bruś-Klepacki

krok 1

Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli, wrzucamy pokrojone w plastry chorizo oraz obrane z pancerzy krewetki, smażymy przez chwilę i przekładamy na kawałki folii aluminiowej. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, wlewamy wino, doprawiamy solą oraz pieprzem, zawijamy papiloty i wkładamy je na 15 minut do ogniska lub piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

krok 2

Przed podaniem rozcinamy folię i posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk