Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić zielone curry z cukinią i kurczakiem (fot. Maciek Niemojewski)

Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
2 ząbki
imbir
1½-centymetrowy kawałek
zielona papryczka pepperoni
1/2 sztuki
świeża kolendra
garść
posiekany szczyopiorek
garść
mielona kolendra
1/2 łyżeczki
kardamon
1/3 łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
cynamon
szczypta
kmin rzymski
1/3 łyżeczki
woda
40 ml
olej kokosowy
3 łyżki
szalotka
1 sztuka
pieczarki
100 g
cukinia
1 sztuka
groszek konserwowy lub mrożony
200 g
pomidorki koktajlowe
8 sztuk
pierś kurczaka
300 g
mleczko kokosowe
300 ml
bulion warzywny
100 ml
liście kaffiru
3 sztuki
trawa cytrynowa
1 sztuka
sos rybny
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżka
Do podania:
ryż jaśminowy
100 g
kurkuma
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
limonka
1/2 sztuki
zielona papryczka pepperoni
1/2 sztuki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Następnie przekładamy do moździerza. Z papryczki wyrzucamy część pestek, resztę pepperoni siekamy i dodajemy do czosnku i imbiru. Dodajemy kolejno listki świeżej kolendry, posiekany szczypiorek, kolendrę, gałkę muszkatołową, cynamon i kmin rzymski. Do moździerza wlewamy wodę i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Ucieramy, aż powstanie zielona pasta.

krok 2

Szalotkę kroimy w plasterki, pieczarki na cztery części każdą lub również na plasterki, a cukinię w talarki. Jeśli mamy groszek konserwowy, odsączamy go z zalewy. Z kolei pomidorki rozkrawamy na pół, a piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

krok 3

Na patelni rozpuszczamy pozostały olej kokosowy, krótko smażymy szalotkę i dodajemy zieloną pastę. Gdy tylko poczujemy aromat przypraw, na patelnię wrzucamy kurczaka, smażymy 3 minuty. Dorzucamy pieczarki i po 3 minutach smażenia zalewamy połową mleczka kokosowego i bulionem warzywnym. Do wywaru dodajemy liście kaffiru oraz zmiażdżoną trawę cytrynową. Patelnię przykrywamy i gotujemy curry około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałe mleczko kokosowe i cukinię. Po 5 minutach wrzucamy groszek, doprawiamy sosami: rybnym i sojowym. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.

krok 4

W tym czasie ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu – z dodatkiem kurkumy.

krok 5

Zielone curry podajemy z żółtym ryżem, kawałkiem limonki i posiekaną papryczką pepperoni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka