Kukbuk
Kukbuk
Sałata z rabarbarem i truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

16 przepisów na zmienną pogodę

Co gotować, gdy pogoda niespodziewanie zmienia się z letniej w jesienną – i odwrotnie? Oto przepisy na sezonowe dania, które smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 10 Czerwca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Pogoda w sezonie wiosenno-letnim lubi zaskakiwać. Słoneczna aura w mgnieniu oka zmienia się w szarugę i trudno przewidzieć, czy za chwilę trzeba będzie się chłodzić, czy rozgrzewać. Na szczęście warzywa i owoce z przełomu lata i wiosny mają wyjątkową właściwość: odnajdują się w kuchni bez względu na pogodę. Pokrojona na chłodnik botwina nie obrazi się, jeśli trafi do miski z gorącym curry, a młode ziemniaki równie dobrze będą smakować w letniej sałatce, jak upieczone, z chrupiącą skórką. Gdy pogoda zmienia zdanie, wy zmieńcie menu – zaopatrzcie się w sezonowe składniki i żonglujcie nimi zależnie od tego, co dzieje się za oknem.

Botwina

Pesto z botwiny na grzankach (fot. Maciek Niemojewski)

NA ZIMNO: Wegańskie pesto z botwiny ze słonecznikiem >>

Z botwiny przygotujecie nie tylko wytrawny chłodnik litewski, ale także świetne smarowidła kanapkowe. Do wegańskiego pesto będziecie potrzebować liści botwiny i zaledwie paru dodatkowych składników. Gdy pasta będzie gotowa, przełóżcie ją do słoiczka, wylejcie na wierzch łyżkę oliwy, zakręćcie i wstawcie do lodówki. Tak przygotowane pesto będzie dobre nawet przez 10 dni. A z pozostałych buraków możecie zrobić chłodnik albo zupę na mleczku kokosowym.

Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)

NA CIEPŁO: Wegetariańskie curry z botwiną i ciecierzycą >>

Gdy pogoda nie sprzyja, wtedy na obiad najlepiej smakują dania jednogarnkowe, które możecie przygotować w pół godziny. Zainspirujcie się azjatyckimi wakacjami i do tradycyjnego curry dodajcie polskie akcenty: botwinę, ciecierzycę i przyprawy. Curry podawajcie z ryżem, chlebkiem naan – albo samo.

Rabarbar

Sałata z rabarbarem i truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

NA ZIMNO: Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym >>

Kwaskowy rabarbar, słodkie truskawki, grillowane halloumi i uprażone orzechy – ta sałatka łączy wszystkie smaki lata. Możecie ją zjeść na lunch albo lżejszy obiad w upalne i parne dni. Na wierzchu ułóżcie orzeźwiające listki mięty. Taka sałatka najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, na przykład podczas grilla.

oryginalne pierogi z truskawkami

NA CIEPŁO: Pierogi z rabarbarem i musem truskawkowym >>

Gdy stragany wreszcie pękają od owoców, możemy przygotować słodkie wersje pierogów. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy oliwę, szczyptę soli, wlewamy ciepłą wody i energicznie zagniatamy ciasto. Zostaje nam tylko przygotowanie musu z truskawek i usmażenie rabarbaru. Taki obiad zasmakuje i dzieciom, i dorosłym.

Szparagi

Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym

NA ZIMNO: Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>

Na szparagi czekamy cały rok. Czy na ciepło, czy na zimno – smakują równie dobrze. W tej wersji mieszamy je z liśćmi szpinaku, owocami i orzechami włoskimi. Jeszcze odrobina białego wina, dressing z musztardy, oliwy i miodu – i oto możemy się pochwalić niebanalną sałatką, która będzie wyśmienicie smakować na pikniku albo w domu, popijana kieliszkiem półwytrawnego wina.

Krem z zielonych szparagów bez śmietany, podany z prażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z czipsem z boczku

NA CIEPŁO: Krem szparagowy z prażonymi ziarnami >>

Gdy lato z dnia na dzień zamienia się w jesień, nie ma co narzekać, tylko wykorzystać moment i ugotować krem ze szparagów. Do zupy doskonale pasuje czips z boczku. Żeby go przygotować, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów wędzonego boczku.

Młode ziemniaki

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki polana gęstym sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem, sezonówki rzodkiewka

NA ZIMNO: Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki >>

Znudziła wam się już tradycyjna sałatka ziemniaczana? W takim razie przygotujcie jej sezonową wersję z rzodkiewką i sosem z jogurtu naturalnego i majonezu. Sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy potraw z grilla. 

nacinane ziemniaki z ziołowym sosem

NA CIEPŁO: Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym >>

Ziemniaki smakują doskonale w każdej wersji, ale tylko pieczone przywołują wspomnienia z letnich obozów i wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. By ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, zioła wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy chili, czosnek – sosem polewamy upieczone warzywa albo maczamy w nim kolejne kawałki.

Truskawki

NA ZIMNO: Chłodnik arbuzowo-truskawkowy >>

Miska tej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa. Bazę chłodnika przygotowujemy z arbuza i truskawek, a słodycz owoców przełamujemy kwaśnym kiwi, bananem i borówkami. A by zadziwić gości, zupę dekorujemy chabrami.

placuszki akacjowe, placki z truskawkami, placki, placki na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, sezonowe placki, pankejki, placki z ricottą

NA CIEPŁO: Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>

Pomysł na letnie śniadanie na ciepło, które zasmakuje dużym i małym kulinarnym znawcom. Puszyste placuszki robimy z ricotty, cytryny i mąki pszennej. Gdy są złociste z obu stron, przekładamy je na talerz i dekorujemy smażonymi truskawkami.

Fasolka szparagowa

Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

NA ZIMNO: Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>

Zdrowa sałatka z kaszy to przepis idealny na średni i duży głód. Ugotowaną fasolkę podajemy z uprażonymi orzechami i groszkiem cukrowym. Sos przygotowujemy z oleju lnianego, oliwy i cytryny. A zamiast wędzonego sera możemy użyć koziego lub innego, który szczególnie lubimy.

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

NA CIEPŁO: Adżapsandal >>

W tej potrawie liczą się przede wszystkim bakłażany i aromatyczne zioła, które nadają jej głębię. To gruzińskie danie możemy przygotować podczas grilla albo upiec warzywa w piekarniku. Adżapsandal doskonale nadaje się też jako baza szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.

Bób

Bób po sycylijsku z oliwą i oregano

NA ZIMNO: Bób po sycylijsku z oliwą i oregano >>

Bób na zimno smakuje tak dobrze, że istnieje duże ryzyko, że w czasie jednego spotkania z miski zniknie cała sałatka. Jej przygotowanie zajmie wam niespełna pół godziny. Bób doprawcie oliwą, oregano i czosnkiem. Niektórzy lubią jeszcze posypać sałatkę natką pietruszki.

Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym
podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną (fot. dinnershow.studio)

NA CIEPŁO: Falafele z bobu i ciecierzycy >>

Pierwsze falafele były robione z bobu, dopiero później zaczęto używać ciecierzycy. W tej wersji łączymy obie rośliny, smażymy kotleciki na głębokim oleju, po czym zawijamy je w pszenną tortillę albo podajemy z podpłomykami. Możemy do nich przygotować sos jogurtowy i sałatkę z granatu.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka