Pogoda w sezonie wiosenno-letnim lubi zaskakiwać. Słoneczna aura w mgnieniu oka zmienia się w szarugę i trudno przewidzieć, czy za chwilę trzeba będzie się chłodzić, czy rozgrzewać. Na szczęście warzywa i owoce z przełomu lata i wiosny mają wyjątkową właściwość: odnajdują się w kuchni bez względu na pogodę. Pokrojona na chłodnik botwina nie obrazi się, jeśli trafi do miski z gorącym curry, a młode ziemniaki równie dobrze będą smakować w letniej sałatce, jak upieczone, z chrupiącą skórką. Gdy pogoda zmienia zdanie, wy zmieńcie menu – zaopatrzcie się w sezonowe składniki i żonglujcie nimi zależnie od tego, co dzieje się za oknem.
![adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad](https://mediaconvert.kukbuk.pl/5zCavwLE7eyyi9FuXXx3wcICibB_-cdPV5jIIucYwgo/fill/1418/1682/fp:0.48:-0.0/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/QWQlQzUlQkNhcHNh/bmRhbF8xX3Rpbmlm/aWVkX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg)
16 przepisów na zmienną pogodę
Co gotować, gdy pogoda niespodziewanie zmienia się z letniej w jesienną – i odwrotnie? Oto przepisy na sezonowe dania, które smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Botwina
![Pesto z botwiny na grzankach (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/3WXaNV6fW18VVRp4FQ17kNA1eXwl1U7XON_3-f_jz48/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTQv/UGVzdG8uanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/neTFJLtthbS86f5EfaqmMGM-X4O8Cj4CvFqLAyV6K-o/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTQv/UGVzdG8uanBn.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Wegańskie pesto z botwiny ze słonecznikiem >>
Z botwiny przygotujecie nie tylko wytrawny chłodnik litewski, ale także świetne smarowidła kanapkowe. Do wegańskiego pesto będziecie potrzebować liści botwiny i zaledwie paru dodatkowych składników. Gdy pasta będzie gotowa, przełóżcie ją do słoiczka, wylejcie na wierzch łyżkę oliwy, zakręćcie i wstawcie do lodówki. Tak przygotowane pesto będzie dobre nawet przez 10 dni. A z pozostałych buraków możecie zrobić chłodnik albo zupę na mleczku kokosowym.
![Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/o_Rfaf808eeKnTTvoI8l_V_B9jcDDFMepupqTEUk_hE/fit/550/0/fp:0.38:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTQv/Q3VycnlfX09EUTU3/WU4uanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/jycoQE__eeWW8gGa9lde1zgiq1-ni2u6qLjvVDqYX4Y/fit/1100/0/fp:0.38:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTQv/Q3VycnlfX09EUTU3/WU4uanBn.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Wegetariańskie curry z botwiną i ciecierzycą >>
Gdy pogoda nie sprzyja, wtedy na obiad najlepiej smakują dania jednogarnkowe, które możecie przygotować w pół godziny. Zainspirujcie się azjatyckimi wakacjami i do tradycyjnego curry dodajcie polskie akcenty: botwinę, ciecierzycę i przyprawy. Curry podawajcie z ryżem, chlebkiem naan – albo samo.
Rabarbar
![Sałata z rabarbarem i truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/U38LSi2sMBXu91ir5SYFmY572CbhBQKbhpnU_6uX8U4/fit/550/0/fp:0.27:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTkv/U2ElQzUlODJhdGth/X2NpJUM0JTk5dGEu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/c0rIo4Hicu8ExiqcNQ-JgobMZYhpkt2awMYgeiz8TTQ/fit/1100/0/fp:0.27:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMTkv/U2ElQzUlODJhdGth/X2NpJUM0JTk5dGEu/anBn.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym >>
Kwaskowy rabarbar, słodkie truskawki, grillowane halloumi i uprażone orzechy – ta sałatka łączy wszystkie smaki lata. Możecie ją zjeść na lunch albo lżejszy obiad w upalne i parne dni. Na wierzchu ułóżcie orzeźwiające listki mięty. Taka sałatka najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, na przykład podczas grilla.
![oryginalne pierogi z truskawkami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/hIrqbO58s0o5rUmnTEtXyDNnywh3mJneXf5oucge2WY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTQv/cGllcm9naV96X3Jh/YmFyYmFyZW1faV90/cnVza2F3a293eW1f/bXVzZW0tNzcweDcz/MF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/NXvjEjckBlIBJnAm7OGIEXPzDXqwtzgMxdmiti-8N5E/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTQv/cGllcm9naV96X3Jh/YmFyYmFyZW1faV90/cnVza2F3a293eW1f/bXVzZW0tNzcweDcz/MF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Pierogi z rabarbarem i musem truskawkowym >>
Gdy stragany wreszcie pękają od owoców, możemy przygotować słodkie wersje pierogów. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy oliwę, szczyptę soli, wlewamy ciepłą wody i energicznie zagniatamy ciasto. Zostaje nam tylko przygotowanie musu z truskawek i usmażenie rabarbaru. Taki obiad zasmakuje i dzieciom, i dorosłym.
Szparagi
![Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym](https://mediaconvert.kukbuk.pl/7dH7CpgjQpaxZtrWNtp6pCz9zSF3E0zZoA5soINkIiE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDgv/c3pwYXJhZ2kwNDc5/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/kJsJZdOvBOUkZ3Ir7PfAFDAzQRdyR8kmJtxq2iU2R5c/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDgv/c3pwYXJhZ2kwNDc5/LmpwZw.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>
Na szparagi czekamy cały rok. Czy na ciepło, czy na zimno – smakują równie dobrze. W tej wersji mieszamy je z liśćmi szpinaku, owocami i orzechami włoskimi. Jeszcze odrobina białego wina, dressing z musztardy, oliwy i miodu – i oto możemy się pochwalić niebanalną sałatką, która będzie wyśmienicie smakować na pikniku albo w domu, popijana kieliszkiem półwytrawnego wina.
![Krem z zielonych szparagów bez śmietany, podany z prażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z czipsem z boczku](https://mediaconvert.kukbuk.pl/7KfQZZ6IgBCh2ZV7FH7jJGiocNyoiaveaC5rs-l3Xcs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDgv/c3pwYXJhZ2kwNDky/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sxL6pSB1HTLaB60k8Dsv-wjlvY8RR2DMuwYHh6l6qDQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDgv/c3pwYXJhZ2kwNDky/LmpwZw.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Krem szparagowy z prażonymi ziarnami >>
Gdy lato z dnia na dzień zamienia się w jesień, nie ma co narzekać, tylko wykorzystać moment i ugotować krem ze szparagów. Do zupy doskonale pasuje czips z boczku. Żeby go przygotować, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów wędzonego boczku.
Młode ziemniaki
![Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki polana gęstym sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem, sezonówki rzodkiewka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bgJJdEQYx75S6_Fv_NWcYzjWgBCLnQBPH4Er-2isqsk/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/c2ElQzUlODJhdGth/X3pfemllbW5pYWsl/QzMlQjN3X3Bpb24u/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/S6FhFEIzYDyBl1tQc_A7L4HTfi98cXaWqEj4mrGZ4mo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/c2ElQzUlODJhdGth/X3pfemllbW5pYWsl/QzMlQjN3X3Bpb24u/anBn.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki >>
Znudziła wam się już tradycyjna sałatka ziemniaczana? W takim razie przygotujcie jej sezonową wersję z rzodkiewką i sosem z jogurtu naturalnego i majonezu. Sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy potraw z grilla.
![nacinane ziemniaki z ziołowym sosem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cQzg0NPyYDAu8Nr1Kg_ovoPlEOEzvgDFxdmQ3jvyZaM/fit/550/0/fp:0.88:0.69/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjEv/emllbW5pYWtpXzZf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QuKF3XVbD_v9W1EGu1tikJT7o5I4KjuFAFXeXbbjfAU/fit/1100/0/fp:0.88:0.69/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjEv/emllbW5pYWtpXzZf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym >>
Ziemniaki smakują doskonale w każdej wersji, ale tylko pieczone przywołują wspomnienia z letnich obozów i wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. By ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, zioła wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy chili, czosnek – sosem polewamy upieczone warzywa albo maczamy w nim kolejne kawałki.
Truskawki
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ac0H_W7bHxsNk1cye4zr1Oz9bMcPi0B-ROETpnQr400/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDgv/Y2glQzUlODJvZG5p/a19hcmJ1em93eS5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9SoavSyTqkEhaE5NSN2oqRAOyTHH5Jrq5ZQse9FigDA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDgv/Y2glQzUlODJvZG5p/a19hcmJ1em93eS5q/cGc.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Chłodnik arbuzowo-truskawkowy >>
Miska tej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa. Bazę chłodnika przygotowujemy z arbuza i truskawek, a słodycz owoców przełamujemy kwaśnym kiwi, bananem i borówkami. A by zadziwić gości, zupę dekorujemy chabrami.
![placuszki akacjowe, placki z truskawkami, placki, placki na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, sezonowe placki, pankejki, placki z ricottą](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0KYaTYRcc4tp-OAnMPA6LdPUWoepUFZ29WG6REyswZU/fit/550/0/fp:0.45:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/cGxhY3VzemtpX2Fr/YWNqYV9rdWtidWst/NzcweDk4MV90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/cWNKoO8UQaGYoZIU2hKyHfg9P3fbgOhgGG9NjQmw8jw/fit/1100/0/fp:0.45:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/cGxhY3VzemtpX2Fr/YWNqYV9rdWtidWst/NzcweDk4MV90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>
Pomysł na letnie śniadanie na ciepło, które zasmakuje dużym i małym kulinarnym znawcom. Puszyste placuszki robimy z ricotty, cytryny i mąki pszennej. Gdy są złociste z obu stron, przekładamy je na talerz i dekorujemy smażonymi truskawkami.
Fasolka szparagowa
![Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/gQyWSjJAkjcmYz-J00wJa4rS4KXihi6vgB2FnuVrkEA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/c2ElQzUlODJhdGth/X3pfZmFzb2xrYV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/r5Q0n6LNeS4-kdKjFhmRVVyF-QT-Z2-0mvDu_BvIh_M/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/c2ElQzUlODJhdGth/X3pfZmFzb2xrYV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>
Zdrowa sałatka z kaszy to przepis idealny na średni i duży głód. Ugotowaną fasolkę podajemy z uprażonymi orzechami i groszkiem cukrowym. Sos przygotowujemy z oleju lnianego, oliwy i cytryny. A zamiast wędzonego sera możemy użyć koziego lub innego, który szczególnie lubimy.
![adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad](https://mediaconvert.kukbuk.pl/R3Kp6m_F7zoObRzOSKOONHgTOMEBuDGWWTFLbyqCTI8/fit/550/0/fp:0.48:-0.0/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/QWQlQzUlQkNhcHNh/bmRhbF8xX3Rpbmlm/aWVkX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/_n6rj-mhsWluQCPkD-13kiaOEMaFwv9tMf8ZkmIaoqQ/fit/1100/0/fp:0.48:-0.0/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/QWQlQzUlQkNhcHNh/bmRhbF8xX3Rpbmlm/aWVkX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Adżapsandal >>
W tej potrawie liczą się przede wszystkim bakłażany i aromatyczne zioła, które nadają jej głębię. To gruzińskie danie możemy przygotować podczas grilla albo upiec warzywa w piekarniku. Adżapsandal doskonale nadaje się też jako baza szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.
Bób
![Bób po sycylijsku z oliwą i oregano](https://mediaconvert.kukbuk.pl/oLTijbuLXUELWIRrcO6XM-L2gyw0HIdn0V8caBkDWfk/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjQv/SFk5QTY0MzcuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/KC-xBpdPq5ixU49jbILNrj425WC77sFa9On7xW8ZJuk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjQv/SFk5QTY0MzcuanBn.jpg 1010w)
NA ZIMNO: Bób po sycylijsku z oliwą i oregano >>
Bób na zimno smakuje tak dobrze, że istnieje duże ryzyko, że w czasie jednego spotkania z miski zniknie cała sałatka. Jej przygotowanie zajmie wam niespełna pół godziny. Bób doprawcie oliwą, oregano i czosnkiem. Niektórzy lubią jeszcze posypać sałatkę natką pietruszki.
![Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym
podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/uMFjxuO6TphC6b-BOZhhAuBf7u6NiG3BmrmYbdtn3Yo/fit/550/0/fp:0.51:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjUv/MzA3QTgyNjlfSWlW/TTN3SV90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/RKtgwpk8HaKtnO8XSDevagIzGi3XYV071xK6wZBDwjo/fit/1100/0/fp:0.51:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMjUv/MzA3QTgyNjlfSWlW/TTN3SV90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
NA CIEPŁO: Falafele z bobu i ciecierzycy >>
Pierwsze falafele były robione z bobu, dopiero później zaczęto używać ciecierzycy. W tej wersji łączymy obie rośliny, smażymy kotleciki na głębokim oleju, po czym zawijamy je w pszenną tortillę albo podajemy z podpłomykami. Możemy do nich przygotować sos jogurtowy i sałatkę z granatu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?