Kukbuk
Kukbuk
Warzywny makaron z cukinią i marchwią (fot. Rafał Meszka)

Makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym z boćwiną i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cukinia
2 sztuki
marchew
2 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
czerwona papryczka chili
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ocet winny
2 łyżki
kmin rzymski
1/2 łyżeczki
olej rzepakowy
100 ml
sól
do smaku
boćwina
kilka gałązek
orzechy włoskie
do posypania

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Zdjęcie: Rafał Meszka


Stylizacja: Irina Grishina

krok 1

Umytą cukinię i marchewkę tniemy na makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw. Mieszamy pocięte warzywa w misce. 

krok 2

Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę. Chili tniemy w paski. Razem z czosnkiem, octem, kminem rzymskim i olejem miksujemy wszystko na gładko. Doprawiamy solą. Sos wlewamy do miski z warzywnym makaronem. Dodajemy boćwinę i mieszamy.

krok 3

Serwujemy gotowy makaron posypany orzechami włoskimi. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk