Kukbuk
Kukbuk
Przepis na prosty makaron z kwiatami cukinii. Jak zrobić kwiaty cukinii (fot. Maciek Niemojewski)

Tagliatelle z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Żółty makaron:
mąka typu 00
400 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
koncentrat pomidorowy
15 g
semiolina
do przygotowania ciasta
sól
do gotowania
Zielony makaron:
szpinak
70 g
mąka typu 00
320 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
Sos:
ricotta
300 g
bulion warzywny
200 ml
oliwa extra virgin
2 łyżki + do smażenia
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
kwiat cukini
12 sztuk
dymka
1 sztuka
prosciutto cotto
100 g
Do podania:
parmigiano reggiano
garść

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Przygotowujemy ciasto na żółty makaron. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajka i koncentrat pomidorowy, a następnie zagniatamy na gładką i elastyczną masę. Gdy ciasto jest gotowe, owijamy je w bawełnianą ściereczkę i odkładamy na 30 minut.

krok 2

Przygotowujemy ciasto na zielony makaron. Szpinak gotujemy, odsączamy z nadmiaru wody, a następnie blendujemy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, żółtko i szpinak. Zagniatamy na gładką i elastyczną masę. Owijamy ciasto w bawełnianą ściereczkę i odkładamy na 30 minut.

krok 3

Kiedy ciasto odpoczywa, robimy sos do makaronu. Do miski wkładamy ricottę i wlewamy 2 chochle bulionu – ubijamy tak, aby uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Kwiaty cukinii delikatnie myjemy, oddzielamy łodygi i słupki. Możemy także użyć całych kwiatów lub pokroić je na kawałki. Dymkę kroimy i smażymy na oliwie na patelni. Gdy nabierze złocistego koloru, wrzucamy pokrojone w plastry prosciutto – smażymy 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej przygotowany krem z ricotty.

krok 4

Gdy ciasto odpocznie, dokładnie je wałkujemy, a następnie wycinamy z niego paski na tagliatelle. Używamy przy tymsemoliny, aby nie było zbyt wilgotne. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż wypłynie na powierzchnię. Odcedzamy i zostawiamy na durszlaku. Nie wylewamy wody po gotowaniu, na wypadek gdyby makaron był później zbyt suchy.

krok 5

Gotowe tagliatelle dodajemy do sosu na patelni. Przed podaniem dekorujemy kwiatami cukinii.

Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk