Kukbuk
Kukbuk

Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziarna słonecznika
garść
pomidorki cherry
1/2 kg
czosnek
1 ząbek
oliwa
do duszenia
por
kilka sztuk
sól morska
do smaku
pieprz
do smaku
rozmaryn
1 gałązka
kwiaty cukinii
4 sztuki

Przepis i wykonanie: Ewa Puławska


Zdjęcie: dinnershow studio

krok 1

Na suchej patelni smażymy ziarna słonecznika. Pomidory wraz z wyciśniętym czosnkiem dusimy z dodatkiem oliwy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. 

krok 2

Pory blanszujemy we wrzątku w całości przez około 2-3 minuty. Dodajemy do pomidorów i dusimy przez mniej więcej 10 minut. Przyprawiamy solą morską, pieprzem i dorzucamy gałązkę rozmarynu. 

krok 3

Po tym czasie sprawdzamy, czy pory już zmiękły. Pod koniec gotowania dodajemy kwiaty cukinii. Danie podajemy posypane prażonymi ziarnami słonecznika.  

TIP

Zamiast pomidorków cherry możemy wykorzystać 4 sztuki dużych pomidorów. 

Więcej przepisów z porem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk