Niezwykle popularny w Polsce kalafior to kwiat, który znacznie lepiej sprawdza się w kuchni niż w kwiaciarni. Jego jadalna część, złożona z mięsistych i pysznych pędów kwiatowych, gości na talerzach niemal na całym świecie – od Włoch, gdzie kalafior podaje się z risottem, po Chiny, w których się go panieruje i serwuje z ryżem. To niezwykle smaczne i wdzięczne warzywo, które równie dobrze odnajduje się w towarzystwie bułki tartej i masła, jak aromatycznych, bliskowschodnich przypraw.
Poza walorami smakowymi trudno przecenić wartości odżywcze kalafiora. Bogactwo witamin i składników mineralnych plasuje go wysoko w rankingu warzyw prozdrowotnych – w większości składa się z wody i jest doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Nie zwlekajcie więc i zróbcie z niego użytek we własnej kuchni – wrzucony na ruszt niczym stek czy chrupiący i przypieczony z dodatkiem azjatyckich dipów, na stałe wpisze się do waszego menu. Można przygotować pyszne kotlety z kalafiora, pożywne burgery wegańskie, a nawet risotto! Wspaniała jest również zupa krem z kalafiora. Warzywo świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryby, curry czy frittaty. W każdej odsłonie kalafior będzie się pięknie prezentował i doda potrawom wyjątkowego smaku. Oto nasz przepisy na kalafior!