Kukbuk
Kukbuk
Przepis na makaron z kalafiorem (fot. Maciek Niemojewski)

Prosty makaron rigatoni z kalafiorem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
mielony kardamon
⅓ łyżeczki
mielony cynamon
szczypta
mielone nasiona kolendry
⅓ łyżeczki
płatki chili
⅓ łyżeczki
sól
do smaku
śmietanka
100 ml
rigatoni
1 opakowanie
tarty parmezan
garść
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i wrzucamy kalafior. Solimy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, około 7 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. 

krok 2

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy – zostawiamy około 100 mililitrów wody z gotowania. Rigatoni łączymy z kalafiorem i wlewamy wodę z gotowania makaronu, mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy starty parmezan. Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk