Kukbuk
Kukbuk
Zupy. Kalafiorowa z ziemniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Kalafiorowa z ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dymka
1 pęczek
por
1 sztuka (biała część)
czosnek
1 ząbek
marchewka
2 sztuki
ziemniaki
3 sztuki
kalafior
1 nieduża sztuka
masło lub olej
1 łyżka
bulion warzywny lub woda
1½ l
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
2 sztuki
gałka muszkatołowa
szczypta
sól
do smaku
pieprz
do smaku
śmietana 18%
100 ml
koperek
½ pęczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Białą część dymki i pora kroimy w grube plasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.

krok 2

W garnku rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę i por, a po chwili dodajemy czosnek. Gdy warzywa zaczną się rumienić, wrzucamy plasterki marchewki. Po chwili dodajemy ziemniaki i kalafior. Cały czas mieszamy. Gdy warzywa się przypieką, zalewamy je bulionem lub wodą i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Kiedy warzywa są miękkie, zmniejszamy ogień i doprawiamy zupę solą i pieprzem.

krok 3

Śmietankę przelewamy do miseczki. Wlewamy 3 łyżki gorącego wywaru i mieszamy. Po chwili dolewamy jeszcze 5 łyżek wywaru. Składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Cały czas mieszając, wlewamy śmietankę do zupy. Kalafiorową zdejmujemy z ognia, nakładamy na talerze i obficie posypujemy posiekanym koperkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk