Kukbuk
Kukbuk
Pieczony kalafior z jarmużem, morelami i suszonymi owocami (fot. dinnershow.studio)

Pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
suszone grzyby
1 szklanka
wrzątek
1 szklanka
suszone morele
1 szklanka
woda
2 szklanki
cukier
2 łyżki
jarmuż
1 pęczek
olej
3 łyżki
sól
do smaku
kalafior
1 sztuka
masło
1 łyżka

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Przepisy i przygowanie: Paweł Zasławski / restauracja Monka

krok 1

Grzyby zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Następnie owoce miksujemy na gładką masę i dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i włączamy termoobieg.

krok 2

Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg. Następnie nacieramy liście olejem (1 łyżka), doprawiamy solą i pieczemy około 12 minut, aż będzie chrupiący. Odkładamy do wystudzenia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni.

Reklama

krok 3

Kalafior dzielimy na duże różyczki, nacieramy pozostałym olejem i doprawiamy solą. Pieczemy około 30 minut, aż zmięknie. Grzyby odcedzamy, osuszamy i smażymy na maśle na złoty kolor.

krok 4

Upieczonego kalafiora podajemy z grzybami, jarmużem i musem morelowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka