Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – Pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem (fot. Paulina Czyżewska)

Parppadelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kalafior
150 g
masło
1 łyżka
woda
½ szklanki
sól
do gotowania + do smaku
parppadelle
1 opakowanie
starty parmezan
100 g
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
orzechy włoskie
50 g

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kalafior dzielimy na małe różyczki. Smażymy je na maśle na średnim ogniu przez 5 minut. Na patelnię wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy.    

krok 2

W osolonej wodzie gotujemy pappardelle tak, aby było al dente. Odcedzamy makaron, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania.    

krok 3

Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Po chwili dodajemy makaron i parmezan (odkładamy 1 łyżkę sera – przyda się do dekoracji). Zmniejszamy ogień na mały. Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy z makaronem, mieszając. Według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Makaron zawijamy wokół widelca i za pomocą łyżki lub chochli nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora. Przed podaniem posypujemy parmezanem i pokruszonymi orzechami.  

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk