Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić stek z kalafiora z domowym labnehem i sosem chimichurri, przepis na jesienny obiad, sprzęt kuchenny SMEG, pomysł na kalafiora (fot. Paulina Czyżewska)

Stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas na odsączenie sera
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Labneh:
kremowy jogurt typu greckiego
400 g
sól
¾ łyżeczki
Sos chimichurri:
świeża kolendra
½ pęczka + do podania
szczypiorek
⅓ pęczka
natka pietruszki
⅓ pęczka
czosnek
1 ząbek
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
płatki chili
szczypta + do podania
oliwa
100 ml
ocet winny
20 ml
Steki z kalafiora:
kalafior
1 sztuka
oliwa
5 łyżek
sok z limonki
2 łyżki
syrop klonowy
½ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki
kumin
½ łyżeczki
oregano
½ łyżeczki
wędzona papryka
1 łyżeczka
ostra papryka
⅓ łyżeczki
masło
10 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Jogurt przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z solą. Przygotowujemy głębokie, stosunkowo wąskie naczynie, gazę i drewnianą łyżkę. Na naczyniu rozkładamy gazę, przelewamy na nią jogurt z solą. Chwytamy za przeciwległe rogi, związujemy gazę, by powstał z niej koszyczek, i przekładamy supeł przez drewnianą łyżkę. Łyżkę z koszyczkiem umieszczamy nad naczyniem tak, aby gaza znajdowała się 5-6 centymetrów nad dnem naczynia. Tak przygotowany jogurt odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

krok 2

Przygotowujemy prosty sos chimichurri. Przy użyciu malaksera lub ręcznie bardzo drobno kroimy kolendrę, szczypiorek, natkę pietruszki i obrany czosnek. Przekładamy je do miseczki, dodajemy sól, pieprz, płatki chili, oliwę i ocet winny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły.

krok 3

Kalafior myjemy, osuszamy i pozbawiamy zewnętrznych liści. Ze środkowej części wykrawamy 2 plastry o grubości około 3 centymetrów. Pozostałe kawałki możemy zamrozić i wykorzystać do przygotowania bulionu.

krok 4

W miseczce łączymy oliwę, sok z limonki, syrop klonowy, sól, czosnek, kumin, oregano, wędzoną i ostrą paprykę.

krok 5

Na patelni rozpuszczamy masło. Na średnim ogniu smażymy plaster kalafiora – 2 minuty z jednej strony, a następnie bardzo delikatnie przewracamy go na drugą stronę. Wierzch i boki steku dokładnie smarujemy przygotowaną mieszanką przypraw. Po 2 minutach ponownie go przewracamy i smarujemy z drugiej strony. Po 3 minutach kalafior powinien być ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go ostatni raz i dosmażamy do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Powtarzamy czynność z drugim plastrem.

krok 6

Na talerz wykładamy odsączony labneh, na nim kładziemy stek z kalafiora. Polewamy chimichurri i posypujemy płatkami chili i świeżą kolendrą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Logo marki Smeg (fot. materiały prasowe)

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką SMEG. Więcej przepisów znajdziecie w artykule: Przepisy na smaczną jesień >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk