![Jak zrobić stek z kalafiora z domowym labnehem i sosem chimichurri, przepis na jesienny obiad, sprzęt kuchenny SMEG, pomysł na kalafiora (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rV-Lq7QHzTxuEIZIr9yvJcCbAFj_yB6GehffrVh_z54/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMDguanBn.jpg)
Stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Labneh:
- kremowy jogurt typu greckiego
- 400 g
- sól
- ¾ łyżeczki
- Sos chimichurri:
- świeża kolendra
- ½ pęczka + do podania
- szczypiorek
- ⅓ pęczka
- natka pietruszki
- ⅓ pęczka
- czosnek
- 1 ząbek
- sól
- ½ łyżeczki
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- płatki chili
- szczypta + do podania
- oliwa
- 100 ml
- ocet winny
- 20 ml
- Steki z kalafiora:
- kalafior
- 1 sztuka
- oliwa
- 5 łyżek
- sok z limonki
- 2 łyżki
- syrop klonowy
- ½ łyżeczki
- sól
- ½ łyżeczki
- czosnek granulowany
- ⅓ łyżeczki
- kumin
- ½ łyżeczki
- oregano
- ½ łyżeczki
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- ostra papryka
- ⅓ łyżeczki
- masło
- 10 g