Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotowac kalafiora. Przepisy na klafior (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Kalafior w cieście

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
grzyby leśne
20 g
buraki
3 sztuki
olej rzepakowy
2 łyżki
szalotka bananowa
4 sztuki, przekrojone na połówki i pokrojone wdłuż na cienkie plasterki
ocet o aromacie czernej porzeczki lub czerwony ocet winny
2 łyżki
czosnek
2 ząbki sterte na drobnych oczkach
sól morska
do smaku
pieprz czarny
do smaku
świeży majeranek
do podania

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Namaczać grzyby we wrzątku przez 30 minut, po czym starannie odcedzić, usuwając osad z piasku. 

krok 2

Włożyć całe nieobrane buraki do rondla z osolonym wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40‒60 minut, aż zmiękną (możemy je też upiec, ale moim zdaniem buraki gotowane w wodzie są kwintesencją czystości i świeżości). Starannie odsączyć, a kiedy ostygną na tyle, by nie parzyć rąk, usunąć z nich skórkę, pokroić w możliwie jak najcieńsze plasterki, a te w paski. 

krok 3

Na patelni rozgrzać olej na dość małym ogniu. Wrzucić szalotki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Na koniec dodać ocet i czosnek, po czym wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać cebulę i grzyby z burakami. Odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować listkami majeranku lub oregano.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka