Kukbuk
Kukbuk
Miska kremu z pieczonej papryki, kalafiora i estragonu (fot. dinnershow.studio)

Krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i olejem estragonowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
krem:
żółta papryka
2 sztuki
cebula
1 sztuka
olej
do smażenia
masło
5 g
miód
1 łyżka
sól
do smaku
olej estragonowy:
świeży estragon
1 garść
olej
150 ml
sól
do smaku
smażony kalafior:
kalafior
1/2 małej sztuki
sól
do gotowania
olej
1 łyżka

Przepis i wykonanie potrawy: Wit Szychowski


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Papryki przekrawamy, pozbywamy się nasion. Ćwiartkę jednej sztuki kroimy w małą kostkę i odkładamy. Resztę papryki kroimy na nieduże kawałki. Cebulę kroimy w piórka.

krok 2

Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku, wrzucamy paprykę i cebulę i smażymy je na brązowy kolor. Dodajemy masło, zalewamy wodą (powinna zakryć warzywa) i dusimy, aż wszystko zmięknie. Miksujemy na gładki krem, dodajemy miód i solimy.

krok 3

Estragon miksujemy z olejem i odrobiną soli, odstawiamy na 20 minut. Przecedzamy przez sito. Do oleju estragonowego dodajemy pokrojoną wcześniej ćwiartkę papryki.

krok 4

Połówkę kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez kwadrans, wyjmujemy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kalafior na złoto.

krok 5

Do miski nalewamy krem paprykowy. Dokładamy kalafior i polewamy olejem estragonowym z kawałkami papryki.

Przepis pochodzi z 46 nr. Magazynu KUKBUK– Lato w mieście 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka