Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pyszny makaron z pieczonymi pomidorami (fot. Maciek Niemojewski)

Najlepsze dania z pomidorami

Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 19 minut!

Są pachnące, apetyczne i można je dodawać do wszystkiego – bez pomidorów nie wyobrażamy sobie gotowania. Bo jak zrobić jedną z najpopularniejszych zup bez sięgania po te dorodne czerwone warzywa albo przygotować szakszukę na śniadanie? Do tego pomidory są niskokaloryczne, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także potas i beta-karoten, któremu zawdzięczamy piękną cerę. Zebraliśmy dla was niezwykle smakowite przepisy, dzięki którym wyeksponujecie to, co w pomidorach najważniejsze – zmysłową fakturę, smak umami oraz soczysty miąższ. Zapraszamy na pomidorową ucztę! 

domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Focaccia z pomidorami

Focaccia to włoskie pieczywo, najczęściej podawane jako przystawka przed posiłkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas weekendowej uczty – do zjedzenia w domu lub w plenerze. Rozrobione ciasto posmarujcie łyżką oliwy, a na wierzchu ułóżcie pomidorki koktajlowe. Możecie też posypać mozzarellą lub parmezanem. Gwarantujemy, że focaccia z pomidorami zasmakuje każdemu, nie tylko amatorom włoskiej kuchni.

Wypróbuj przepis na focaccię >>

pomidorowa, szybki obiad dla dzieci, kremowa zupa z zapiekanymi grzankami

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą

Ulubiona zupa wszystkich dzieci w jeszcze smaczniejszej odsłonie. W końcu kto się oprze grzankom z mozzarellą? Ten pyszny krem sprawi, że zapomnicie o pomidorowej z makaronem. Jeśli szukacie prostego i jednocześnie wyrafinowanego przepisu na szybki obiad, ta propozycja jest dla was! Na rancie talerza z zupą ułóżcie grzanki i udekorujcie ją odrobiną pesto i oliwą.

Zobacz, jak zrobić krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal

Do czego użyć pieczonych warzyw? Stwórzcie z nich pożywne danie kuchni gruzińskiej z dodatkiem bakłażana, ziemniaków i fasolki szparagowej. Upieczone wcześniej warzywa przez chwilę gotujcie w garnku lub na patelni z grubym dnem. Adżapsandal doskonale nadaje się jako podstawa szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.

Sprawdź, jak zrobić adżapsandal >>

Reklama
Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą – przepis

Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą

W tym przepisie z pewnością rozsmakują się wszyscy miłośnicy chłodników! Niesamowity kolor danie zyskuje nie tylko dzięki pomidorowo-malinowej salsie, ale także bazylii. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza natomiast prawdziwie królewskiemu połączeniu gęstego, cierpkiego jogurtu z czosnkiem i ogórkiem. Mimo że ten chłodnik świetnie sprawdza się jako sycąca letnia zupa, może być też traktowany jako dip lub sos. Gwarantujemy, że w każdej odsłonie smakuje rewelacyjnie!

Sprawdź przepis na chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą >>

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano – przepis

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano

Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na letnie spotkanie z przyjaciółmi, ten prosty przepis z pewnością się wam spodoba. To pomysł na nieoczywistą przekąskę, która znika z talerza w mgnieniu oka. Z ciasta francuskiego wytnijcie nieduże kółka, posmarujcie je musztardą i na każdym z nich ułóżcie plaster pomidora. Wierzch delikatnie posólcie, posłodźcie i posypcie oregano. Później zostanie wam już tylko pieczenie. Ciasteczka wstawcie do piekarnika, gdy goście już się schodzą – najlepiej smakują prosto z pieca. Ta prosta przekąska świetnie pasuje do chłodnego różowego wina.

Wypróbuj przepis na wytrawne ciastko z pomidorem i oregano >>

Sezonowe przepisy na pomidory – pieczone pomidory

Pieczone powoli pomidory

Z soczystych, pękatych pomidorów – niekwestionowanych gwiazd letniego sezonu – tym razem przygotowujemy pyszne wegańskie danie. Pieczenie tych warzyw wydobywa z nich słodycz i sprawia, że świetnym smakiem można cieszyć się też poza sezonem. Pst! Pieczone pomidory mają wspaniały, skoncentrowany smak. Po ich przygotowaniu możecie zalać je oliwą i przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni albo zamrozić na zimę.

Wypróbuj przepis na pieczone powoli pomidory >>

Prosty przepis na bakłażana duszonego w pomidorach (fot. Maciej Niemojewski)

Bakłażan duszony w pomidorach

To pyszne danie można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się też w formie zmiksowanego kremu. Choć we Włoszech tę wersję bakłażana często podaje się jako antipasti, śmiało można serwować ją też na obiad. Uwaga – bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany smażcie partiami i odsączajcie z tłuszczu.

Zobacz przepis na bakłażana duszonego w pomidorach >>

Prosty przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu

W tej prostej sałatce znajdują się nasze ulubione letnie składniki! Soczyste pomidory, sycący bób, słona feta i koperkowo-cytrynowy winegret to połączenie, które sprawdzi się na lunch lub lekki obiad. To danie doda wam energii i sprawi, że nawet w największe upały będziecie uśmiechać się przez cały dzień. Czas, gdy bób jest jeszcze młody, a pomidory już dojrzałe, trwa krótko. Jeśli bób już wyrósł i stał się zbyt mączysty, lepiej sięgnąć po ten mrożony. Wtedy blanszujcie go w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedźcie i obierzcie.

Sprawdź przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu >>

Zupa z soczewicą i z morelami (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa z soczewicy z morelami

To propozycja pożywnej i gęstej zupy, która rozgrzeje was w chłodne popołudnie. Przypomina klasyczny dahl, ale dzięki morelom ma słodki, karmelowy posmak. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub wczesną kolację. Gotowanie zajmie wam jedynie 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili świetnie zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Sprawdź przepis na zupę z soczewicy z morelami >>

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Aromatyczna szakszuka z botwiną

Jeśli przepadacie za klasyczną szakszuką, koniecznie spróbujcie jej w wersji wiosennej, z botwiną. Gdy białka jajek się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przełóżcie jajka do miseczek z dużą ilością sosu, posypcie obficie kolendrą – i zjedzcie od razu z grubą kromką ulubionego chleba. Takie śniadanie poprawi wam humor i doda energii na cały dzień.

Zobaczcie, jak przygotować szakszukę z botwinką >>

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata


Jak zrobić caponatę? Każda kucharka i każdy kucharz z południowych Włoch ma swój własny przepis na to słynne danie. Caponata to po prostu potrawa z bakłażana i pomidorów. Jeśli macie na nią ochotę, zróbcie ją szybko i nie żałujcie oliwy – na pewno wyjdzie pyszna! To proste, jednogarnkowe danie wegańskie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Gotowej caponaty nie zapomnijcie posypać grubo pokrojoną natką pietruszki!

Wypróbuj przepis na caponatę >>

gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

Prosty przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim amatorom kuchni gruzińskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i klopsów z jagnięciny zupa doskonale sprawdzi się jako szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i razem ze startym czosnkiem, z pastą chili i przyprawami usmażcie na oliwie w dużym garnku. Potem dodajcie koncentrat pomidorowy i bulion i doprowadźcie do wrzenia. Z mięsa uformujcie klopsy i dodajcie do gotującego się bulionu. Gotową zupę koniecznie posypcie obficie kolendrą!

Zobacz, jak zrobić bozbasz – gruzińską zupę z jagnięciną >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką 

Niestraszny nam chłodny wieczór, gdy mamy przed sobą miskę gorącej zupy. Delikatny i aromatyczny krem pomidorowy z pieczoną papryką to jedna z pyszniejszych propozycji na lato. I doskonały pomysł na obiad dla dziecka niejadka – co więcej, do przygotowania w zaledwie 40 minut. Nie tylko rozgrzewa, ale także przenosi w słoneczne rejony świata, gdy pogoda nie rozpieszcza!

Wypróbuj przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Reklama
Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami

To proste danie wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. Podpłomyk z dodatkiem jajka, awokado i mozzarelli nie ma sobie równych. Ciasto przygotujcie z mąki pszennej, drożdży i odrobiny cukru. Po rozwałkowaniu przełóżcie je na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upieczcie. Jajka dodajcie na koniec – na wierzch pizzy – i zapieczcie placek. Ciasto na pizzę możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wyrośnięcia.

Zobacz, jak przygotować śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami >>

domowy ketchup, ketchup z pomidorów, ketchup ze świeżych pomidorów, domowy sos pomidorowy, słoiki, przetwory, co z pomidorów, sos pomidorowy w słoiku

Domowy ketchup

Ten domowy ketchup z dojrzałych letnich pomidorów jest aromatyczny i pełen smaku. Pasuje niemal do wszystkiego, jest także znacznie zdrowszy niż sklepowy! Na start dajemy wam małą podpowiedź – aby obrać pomidory ze skórki, zalejcie je w dużej misce wrzątkiem z czajnika. Po kilku minutach wystarczy je wyjąć i naciąć na krzyż po stronie przeciwnej do ogonka, a skórka sama zacznie schodzić. To najtrudniejsza część przepisu – dalej pójdzie szybko, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, by całą jesień i zimę cieszyć się pomidorowym smakiem.

Sprawdź, jak zrobić domowy ketchup >>

Jak zrobić zupę krem z dyni, pomidorów (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

Zupa krem z pomidorów i dyni

Zanim skończy się sezon na pomidory, na straganach pojawią się pierwsze dynie – warto więc dać im szansę w duecie. Warzywa upieczcie z rozmarynem, a potem zblendujcie z mleczkiem kokosowym. Zupę posypcie pestkami dyni i skropcie paroma kroplami oliwy.

Sprawdź przepis na zupę krem z pomidorów i dyni >>

Zupa z pora na odchudzanie. Zupa porowa z pulpetami. Zupa porowa z klopsikami (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa z pora i pomidorów malinowych z chrupiącymi pulpetami  

Pomidory i klopsy to już klasyk. I choć zwykle ta para przywodzi na myśl film „Zakochany kundel” i scenę z talerzem pełnym makaronu, my postanowiliśmy wykorzystać to słynne połączenie w zupie! Wyrazisty pomidorowy bulion tworzy tu doskonały duet z mięsnymi klopsikami. Śmiało możecie je zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale naszym zdaniem najlepiej smakują te z indyka – są najbardziej delikatne. Zupę natomiast polecamy ugotować z pomidorów malinowych, które nadadzą jej świeżość i delikatną kwasowość. 

Zobacz, jak przygotować zupę z pora i pomidorów malinowych z chrupiącymi pulpetami >> 

Przepis na zapiekankę z bakłażanem. Włoskie zapiekanki – PRZEPISY (fot. Maciek Niemojewski)

Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym 

Plastry bakłażana, zapiekane z pachnącymi, soczystymi pomidorami, mozzarellą, bazylią i parmezanem to jedna z flagowych potraw kuchni sycylijskiej. Mimo że danie jest proste, to jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale nie dajcie się zniechęcić! Gwarantujemy, że dla tych smaków warto spędzić go w kuchni. To propozycja na rozgrzewający wegetariański obiad, który zasmakuje każdemu – nie tylko temu, kto na co dzień nie je mięsa.  

Sprawdź przepis na parmigianę z bakłażanem i sosem pomidorowym >> 

Porcja ośmiorniczek w stylu Luciana, włoska kuchnia  (fot. Paulina Czyżewska)

Ośmiorniczki w stylu Luciana 

Jeśli macie ochotę wybrać się na wakacje do Włoch, ale chwilowo nie możecie sobie na to pozwolić, przygotujcie to danie – momentalnie zrekompensuje wam dojmującą tęsknotę za rzymskimi wakacjami. Ośmiorniczki z chili, czosnkiem i przepysznymi pomidorami San Marzano sprawią, że w myślach przeniesiecie się wprost do słonecznej Italii. Przed podaniem skropcie je oliwą i posypcie posiekaną natką pietruszki – idealnie przełamuje smak słodkich pomidorów.  

Wypróbuj przepis na ośmiorniczki w stylu Luciana >> 

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk