Kukbuk
Kukbuk
caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

10 przepisów na apetyczne pomidory

Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 29 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Zebraliśmy dla was pięć apetycznych przepisów, dzięki którym wyeksponujecie to, co w pomidorach najważniejsze – zmysłową fakturę, smak umami oraz soczysty miąższ. Poznajcie pomysły na dania z pomidorów.

domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Focaccia z pomidorami

Focaccia to włoskie pieczywo, najczęściej podawane jako przystawka przed posiłkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas weekendowej uczty – do zjedzenia w domu lub w plenerze. Rozrobione ciasto posmarujcie łyżką oliwy, a na wierzchu ułóżcie pomidorki koktajlowe. Możecie też posypać mozzarellą lub parmezanem. Gwarantujemy, że focaccia z pomidorami zasmakuje każdemu, nie tylko amatorom włoskiej kuchni.

Wypróbuj przepis na focaccię >>

pomidorowa, szybki obiad dla dzieci, kremowa zupa z zapiekanymi grzankami

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą

Ulubiona zupa wszystkich dzieci w jeszcze smaczniejszej odsłonie. W końcu kto się oprze grzankom z mozzarellą? Ten pyszny krem sprawi, że zapomnicie o pomidorowej z makaronem. Jeśli szukacie prostego i jednocześnie wyrafinowanego przepisu na szybki obiad, ta propozycja jest dla was! Na rancie talerza z zupą ułóżcie grzanki i udekorujcie ją odrobiną pesto i oliwą.

Zobacz, jak zrobić krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal

Do czego użyć pieczonych warzyw? Stwórzcie z nich pożywne danie kuchni gruzińskiej z dodatkiem bakłażana, ziemniaków i fasolki szparagowej. Upieczone wcześniej warzywa przez chwilę gotujcie w garnku lub na patelni z grubym dnem. Adżapsandal doskonale nadaje się jako podstawa szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.

Sprawdź, jak zrobić adżapsandal >>

Zupa z soczewicą i z morelami (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa z soczewicy z morelami

To propozycja pożywnej i gęstej zupy, która rozgrzeje was w chłodne popołudnie. Przypomina klasyczny dahl, ale dzięki morelom ma słodki, karmelowy posmak. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub wczesną kolację. Gotowanie zajmie wam jedynie 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili świetnie zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Sprawdź przepis na zupę z soczewicy z morelami >>

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Aromatyczna szakszuka z botwiną

Jeśli przepadacie za klasyczną szakszuką, koniecznie spróbujcie jej w wersji wiosennej, z botwiną. Gdy białka jajek się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przełóżcie jajka do miseczek z dużą ilością sosu, posypcie obficie kolendrą – i zjedzcie od razu z grubą kromką ulubionego chleba. Takie śniadanie poprawi wam humor i doda energii na cały dzień.

Zobaczcie, jak przygotować szakszukę z botwinką >>

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata


Jak zrobić caponatę? Każda kucharka i każdy kucharz z południowych Włoch ma swój własny przepis na to słynne danie. Caponata to po prostu potrawa z bakłażana i pomidorów. Jeśli macie na nią ochotę, zróbcie ją szybko i nie żałujcie oliwy – na pewno wyjdzie pyszna! To proste, jednogarnkowe danie wegańskie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Gotowej caponaty nie zapomnijcie posypać grubo pokrojoną natką pietruszki!

Wypróbuj przepis na caponatę >>

gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

Prosty przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim amatorom kuchni gruzińskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i klopsów z jagnięciny zupa doskonale sprawdzi się jako szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i razem ze startym czosnkiem, z pastą chili i przyprawami usmażcie na oliwie w dużym garnku. Potem dodajcie koncentrat pomidorowy i bulion i doprowadźcie do wrzenia. Z mięsa uformujcie klopsy i dodajcie do gotującego się bulionu. Gotową zupę koniecznie posypcie obficie kolendrą!

Zobacz, jak zrobić bozbasz – gruzińską zupę z jagnięciną >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką 

Niestraszny nam chłodny wieczór, gdy mamy przed sobą miskę gorącej zupy. Delikatny i aromatyczny krem pomidorowy z pieczoną papryką to jedna z pyszniejszych propozycji na lato. I doskonały pomysł na obiad dla dziecka niejadka – co więcej, do przygotowania w zaledwie 40 minut. Nie tylko rozgrzewa, ale także przenosi w słoneczne rejony świata, gdy pogoda nie rozpieszcza!

Wypróbuj przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami

To proste danie wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. Podpłomyk z dodatkiem jajka, awokado i mozzarelli nie ma sobie równych. Ciasto przygotujcie z mąki pszennej, drożdży i odrobiny cukru. Po rozwałkowaniu przełóżcie je na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upieczcie. Jajka dodajcie na koniec – na wierzch pizzy – i zapieczcie placek. Ciasto na pizzę możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wyrośnięcia.

Zobacz, jak przygotować śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami >>

domowy ketchup, ketchup z pomidorów, ketchup ze świeżych pomidorów, domowy sos pomidorowy, słoiki, przetwory, co z pomidorów, sos pomidorowy w słoiku

Domowy ketchup

Ten domowy ketchup z dojrzałych letnich pomidorów jest aromatyczny i pełen smaku. Pasuje niemal do wszystkiego, jest także znacznie zdrowszy niż sklepowy! Na start dajemy wam małą podpowiedź – aby obrać pomidory ze skórki, zalejcie je w dużej misce wrzątkiem z czajnika. Po kilku minutach wystarczy je wyjąć i naciąć na krzyż po stronie przeciwnej do ogonka, a skórka sama zacznie schodzić. To najtrudniejsza część przepisu – dalej pójdzie szybko, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, by całą jesień i zimę cieszyć się pomidorowym smakiem.

Sprawdź, jak zrobić domowy ketchup >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka