Są pachnące, apetyczne i można je dodawać do wszystkiego – bez pomidorów nie wyobrażamy sobie gotowania. Bo jak zrobić jedną z najpopularniejszych zup bez sięgania po te dorodne czerwone warzywa albo przygotować szakszukę na śniadanie? Do tego pomidory są niskokaloryczne, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także potas i beta-karoten, któremu zawdzięczamy piękną cerę. Zebraliśmy dla was niezwykle smakowite przepisy, dzięki którym wyeksponujecie to, co w pomidorach najważniejsze – zmysłową fakturę, smak umami oraz soczysty miąższ. Zapraszamy na pomidorową ucztę!

Najlepsze dania z pomidorami
Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Focaccia z pomidorami
Focaccia to włoskie pieczywo, najczęściej podawane jako przystawka przed posiłkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas weekendowej uczty – do zjedzenia w domu lub w plenerze. Rozrobione ciasto posmarujcie łyżką oliwy, a na wierzchu ułóżcie pomidorki koktajlowe. Możecie też posypać mozzarellą lub parmezanem. Gwarantujemy, że focaccia z pomidorami zasmakuje każdemu, nie tylko amatorom włoskiej kuchni.

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą
Ulubiona zupa wszystkich dzieci w jeszcze smaczniejszej odsłonie. W końcu kto się oprze grzankom z mozzarellą? Ten pyszny krem sprawi, że zapomnicie o pomidorowej z makaronem. Jeśli szukacie prostego i jednocześnie wyrafinowanego przepisu na szybki obiad, ta propozycja jest dla was! Na rancie talerza z zupą ułóżcie grzanki i udekorujcie ją odrobiną pesto i oliwą.
Zobacz, jak zrobić krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>

Adżapsandal
Do czego użyć pieczonych warzyw? Stwórzcie z nich pożywne danie kuchni gruzińskiej z dodatkiem bakłażana, ziemniaków i fasolki szparagowej. Upieczone wcześniej warzywa przez chwilę gotujcie w garnku lub na patelni z grubym dnem. Adżapsandal doskonale nadaje się jako podstawa szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.

Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą
W tym przepisie z pewnością rozsmakują się wszyscy miłośnicy chłodników! Niesamowity kolor danie zyskuje nie tylko dzięki pomidorowo-malinowej salsie, ale także bazylii. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza natomiast prawdziwie królewskiemu połączeniu gęstego, cierpkiego jogurtu z czosnkiem i ogórkiem. Mimo że ten chłodnik świetnie sprawdza się jako sycąca letnia zupa, może być też traktowany jako dip lub sos. Gwarantujemy, że w każdej odsłonie smakuje rewelacyjnie!

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano
Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na letnie spotkanie z przyjaciółmi, ten prosty przepis z pewnością się wam spodoba. To pomysł na nieoczywistą przekąskę, która znika z talerza w mgnieniu oka. Z ciasta francuskiego wytnijcie nieduże kółka, posmarujcie je musztardą i na każdym z nich ułóżcie plaster pomidora. Wierzch delikatnie posólcie, posłodźcie i posypcie oregano. Później zostanie wam już tylko pieczenie. Ciasteczka wstawcie do piekarnika, gdy goście już się schodzą – najlepiej smakują prosto z pieca. Ta prosta przekąska świetnie pasuje do chłodnego różowego wina.
Wypróbuj przepis na wytrawne ciastko z pomidorem i oregano >>

Pieczone powoli pomidory
Z soczystych, pękatych pomidorów – niekwestionowanych gwiazd letniego sezonu – tym razem przygotowujemy pyszne wegańskie danie. Pieczenie tych warzyw wydobywa z nich słodycz i sprawia, że świetnym smakiem można cieszyć się też poza sezonem. Pst! Pieczone pomidory mają wspaniały, skoncentrowany smak. Po ich przygotowaniu możecie zalać je oliwą i przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni albo zamrozić na zimę.

Bakłażan duszony w pomidorach
To pyszne danie można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się też w formie zmiksowanego kremu. Choć we Włoszech tę wersję bakłażana często podaje się jako antipasti, śmiało można serwować ją też na obiad. Uwaga – bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany smażcie partiami i odsączajcie z tłuszczu.

Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu
W tej prostej sałatce znajdują się nasze ulubione letnie składniki! Soczyste pomidory, sycący bób, słona feta i koperkowo-cytrynowy winegret to połączenie, które sprawdzi się na lunch lub lekki obiad. To danie doda wam energii i sprawi, że nawet w największe upały będziecie uśmiechać się przez cały dzień. Czas, gdy bób jest jeszcze młody, a pomidory już dojrzałe, trwa krótko. Jeśli bób już wyrósł i stał się zbyt mączysty, lepiej sięgnąć po ten mrożony. Wtedy blanszujcie go w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedźcie i obierzcie.
Sprawdź przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu >>

Zupa z soczewicy z morelami
To propozycja pożywnej i gęstej zupy, która rozgrzeje was w chłodne popołudnie. Przypomina klasyczny dahl, ale dzięki morelom ma słodki, karmelowy posmak. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub wczesną kolację. Gotowanie zajmie wam jedynie 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili świetnie zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Aromatyczna szakszuka z botwiną
Jeśli przepadacie za klasyczną szakszuką, koniecznie spróbujcie jej w wersji wiosennej, z botwiną. Gdy białka jajek się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przełóżcie jajka do miseczek z dużą ilością sosu, posypcie obficie kolendrą – i zjedzcie od razu z grubą kromką ulubionego chleba. Takie śniadanie poprawi wam humor i doda energii na cały dzień.

Caponata
Jak zrobić caponatę? Każda kucharka i każdy kucharz z południowych Włoch ma swój własny przepis na to słynne danie. Caponata to po prostu potrawa z bakłażana i pomidorów. Jeśli macie na nią ochotę, zróbcie ją szybko i nie żałujcie oliwy – na pewno wyjdzie pyszna! To proste, jednogarnkowe danie wegańskie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Gotowej caponaty nie zapomnijcie posypać grubo pokrojoną natką pietruszki!

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną
Prosty przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim amatorom kuchni gruzińskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i klopsów z jagnięciny zupa doskonale sprawdzi się jako szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i razem ze startym czosnkiem, z pastą chili i przyprawami usmażcie na oliwie w dużym garnku. Potem dodajcie koncentrat pomidorowy i bulion i doprowadźcie do wrzenia. Z mięsa uformujcie klopsy i dodajcie do gotującego się bulionu. Gotową zupę koniecznie posypcie obficie kolendrą!

Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Niestraszny nam chłodny wieczór, gdy mamy przed sobą miskę gorącej zupy. Delikatny i aromatyczny krem pomidorowy z pieczoną papryką to jedna z pyszniejszych propozycji na lato. I doskonały pomysł na obiad dla dziecka niejadka – co więcej, do przygotowania w zaledwie 40 minut. Nie tylko rozgrzewa, ale także przenosi w słoneczne rejony świata, gdy pogoda nie rozpieszcza!

Śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami
To proste danie wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. Podpłomyk z dodatkiem jajka, awokado i mozzarelli nie ma sobie równych. Ciasto przygotujcie z mąki pszennej, drożdży i odrobiny cukru. Po rozwałkowaniu przełóżcie je na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upieczcie. Jajka dodajcie na koniec – na wierzch pizzy – i zapieczcie placek. Ciasto na pizzę możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wyrośnięcia.
Zobacz, jak przygotować śniadaniowy podpłomyk z awokado i pomidorami >>

Domowy ketchup
Ten domowy ketchup z dojrzałych letnich pomidorów jest aromatyczny i pełen smaku. Pasuje niemal do wszystkiego, jest także znacznie zdrowszy niż sklepowy! Na start dajemy wam małą podpowiedź – aby obrać pomidory ze skórki, zalejcie je w dużej misce wrzątkiem z czajnika. Po kilku minutach wystarczy je wyjąć i naciąć na krzyż po stronie przeciwnej do ogonka, a skórka sama zacznie schodzić. To najtrudniejsza część przepisu – dalej pójdzie szybko, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, by całą jesień i zimę cieszyć się pomidorowym smakiem.

Zupa krem z pomidorów i dyni
Zanim skończy się sezon na pomidory, na straganach pojawią się pierwsze dynie – warto więc dać im szansę w duecie. Warzywa upieczcie z rozmarynem, a potem zblendujcie z mleczkiem kokosowym. Zupę posypcie pestkami dyni i skropcie paroma kroplami oliwy.

Zupa z pora i pomidorów malinowych z chrupiącymi pulpetami
Pomidory i klopsy to już klasyk. I choć zwykle ta para przywodzi na myśl film „Zakochany kundel” i scenę z talerzem pełnym makaronu, my postanowiliśmy wykorzystać to słynne połączenie w zupie! Wyrazisty pomidorowy bulion tworzy tu doskonały duet z mięsnymi klopsikami. Śmiało możecie je zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale naszym zdaniem najlepiej smakują te z indyka – są najbardziej delikatne. Zupę natomiast polecamy ugotować z pomidorów malinowych, które nadadzą jej świeżość i delikatną kwasowość.
Zobacz, jak przygotować zupę z pora i pomidorów malinowych z chrupiącymi pulpetami >>

Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym
Plastry bakłażana, zapiekane z pachnącymi, soczystymi pomidorami, mozzarellą, bazylią i parmezanem to jedna z flagowych potraw kuchni sycylijskiej. Mimo że danie jest proste, to jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale nie dajcie się zniechęcić! Gwarantujemy, że dla tych smaków warto spędzić go w kuchni. To propozycja na rozgrzewający wegetariański obiad, który zasmakuje każdemu – nie tylko temu, kto na co dzień nie je mięsa.
Sprawdź przepis na parmigianę z bakłażanem i sosem pomidorowym >>

Ośmiorniczki w stylu Luciana
Jeśli macie ochotę wybrać się na wakacje do Włoch, ale chwilowo nie możecie sobie na to pozwolić, przygotujcie to danie – momentalnie zrekompensuje wam dojmującą tęsknotę za rzymskimi wakacjami. Ośmiorniczki z chili, czosnkiem i przepysznymi pomidorami San Marzano sprawią, że w myślach przeniesiecie się wprost do słonecznej Italii. Przed podaniem skropcie je oliwą i posypcie posiekaną natką pietruszki – idealnie przełamuje smak słodkich pomidorów.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Kultura i wiedza
Jak przechowywać pomidory?
Niedojrzałe na półkę, dojrzałe do lodówki? Podpowiadamy, jak dbać o kuszący miąższ i smak umami w owocach późnego lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Kultura i wiedza
Jak przechowywać pomidory?
Niedojrzałe na półkę, dojrzałe do lodówki? Podpowiadamy, jak dbać o kuszący miąższ i smak umami w owocach późnego lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?