Kukbuk
Kukbuk
Zupa z pora na odchudzanie. Zupa porowa z pulpetami. Zupa porowa z klopsikami (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa z pora i pomidorów malinowych z chrupiącymi pulpetami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pulpety drobiowe:
mielone mięso z indyka
400 g
czosnek
1 ząbek
jajko „zerówka”
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
czarny pieprz
½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
mielona kolendra
⅓ łyżeczki
tarty parmezan
20 g
panko
20 g + do obtoczenia pulpetów
olej
do smażenia
Zupa:
ziemniaki
3 sztuki
sól
1 łyżeczka + do smaku
cebula
1 sztuka
papryczka chili
⅓ sztuki
por
300 g
pomidory malinowe
3 sztuki
masło
2 łyżki
bulion warzywny
500 ml
skórka parmezanu
5-centymetrowy kawałek
skórka grana padano
5-centymetrowy kawałek
mrożony zielony groszek
100 g
czarny pieprz
do smaku
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
szczypiorek
do podania
płatki parmezanu
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Mielonego indyka wkładamy do miski. Pośrodku robimy wgłębienie, do którego wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całe jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieloną kolendrę, starty parmezan i panko (20 gramów). Energicznie zagniatamy, aż powstanie spójna masa. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je dokładnie w panko i układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pulpety wstawiamy do lodówki na 20 minut.

krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, papryczkę chili i oczyszczonego pora kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.

krok 3

W garnku z grubym dnem roztapiamy 1 łyżkę masła, wrzucamy na nie pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy chili i pora. Warzywa mieszamy. Gdy zaczną się rumienić, do garnka dorzucamy pomidory, po chwili wlewamy bulion warzywny, dodajemy skórki parmezanu i grana padano i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

krok 4

Pulpety wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, by można było swobodnie usmażyć mięso. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy pulpety, smażymy po kilka sztuk z obu stron na złoty kolor. Gotowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru oleju.

krok 5

Do zupy dodajemy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyławiamy ze środka skórki serów i gotujemy zupę jeszcze przez 5 minut.

krok 6

Ugotowane ziemniaki smażymy na patelni z rozgrzanym pozostałym masłem na złoty kolor.

krok 7

Gotową zupę nalewamy na talerze. Podajemy ze smażonymi ziemniakami i z chrupiącymi pulpetami. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i płatkami parmezanu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk