Kukbuk
Kukbuk
Pomidory – najlepsze sezonowe przepisy (fot. Maciej Niemojewski)

Sezonowy targ: pomidory

Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.

portret Marzeny Gromelskiej, szefowej kuchni z Targu Fortecy Kręglickich

Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.

Tekst: Marzena Gromelska

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Opublikowano: 27 Lipca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Chociaż przez cały rok obecne na półkach supermarketów, tylko latem są sobą w pełni. Uprawiane na polu, wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, czasem nie całkiem dojrzałe – pyszne i uniwersalne. Od teraz, przez dwa kolejne miesiące, nic nie może się równać z kromką chleba z masłem i plastrem pomidora. Wystarczy dopilnować kilku drobiazgów: chleb powinien być prawdziwy, na zakwasie, najlepiej upieczony w piecu opalanym drewnem, a masło z ukwaszonej śmietanki, pachnące łąką, na której pasły się krowy, chętnie z certyfikatem ekologicznym. Za to wybór pomidorów na targu będzie najprostszy, sprawdzą się wszystkie – czerwone, żółte lub tygrysie, mięsiste lub soczyste, wielkie i nieduże, owalne, okrągłe i pofałdowane. Każdy z nich będzie kapsułą pyszności.

Prosty przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu

Słodkie pomidory, sycący bób, słona feta i koperkowo-cytrynowy winegret – takie połączenie to znakomity pomysł na lunch. Smaki łączą się tu harmonijnie, sałatka dodaje energii, a po jej zjedzeniu poczujecie się lekko, mimo upałów.

Sprawdź przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu >>

Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą – przepis

Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą

Połączenie gęstego, cierpkiego jogurtu z czosnkiem i ogórkiem króluje w lecie na stołach w wielu krajach południowo-wschodniej Europy. Dobrze schłodzony, może przybrać formę dipu, zupy, sosu; nazywają go cacik, tzatziki lub tarator. W naszej wersji urozmaiceniem jest dodatek słodkich pomidorów i malin. Z każdą łyżką chce się więcej.

Zobacz jak przygotować chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą >>

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano – przepis

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano

Kiedy szykujecie duże ogrodowe party, przygotujcie tacę tych ciasteczek. Są proste do zrobienia i świetnie pasują do chłodnego, różowego wina. Najlepiej wstawić je do piekarnika, gdy goście już się schodzą.

Zobacz przepis na wytrawne ciastko z pomidorem i oregano >>

Prosty przepis na bakłażana duszonego w pomidorach (fot. Maciej Niemojewski)

Bakłażan duszony w pomidorach

Bakłażan w tej wersji często pojawia się wśród włoskich antipasti. Wystarczy miska oliwek, ser i chleb, by stworzyć idealne dopełnienie letniego wieczoru przy winie. Danie można podać na ciepło, na zimno, a także w formie zmiksowanego kremu. Możecie przygotować go zawczasu, dobrze się przechowuje.

Wypróbuj przepis na duszone bakłażany w pomidorach >>

Sezonowe przepisy na pomidory – pieczone pomidory

Pieczone powoli pomidory

Pieczenie pomidorów to świetny pomysł nie tylko na wydobycie z nich pełnego słodyczy smaku, ale też na to, by cieszyć się nim poza sezonem. Do pieczenia najlepiej zabrać się wieczorem, a pomidory zostawić w piekarniku nastawionym na niską temperaturę na całą noc.

Sprawdź przepis na wolno pieczone pomidory >>

Sezonowe porady

Sezonowe przepisy z pomidorami – pomidory mrożone (fot. Maciej Niemojewski)

Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy

Pomidory mrożone 

Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy. Pomidory są wtedy najtańsze, najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Kupcie większą ilość na targu, najlepiej mięsistej odmiany (rzymskie, San Marzano, jajko, podłużne, śliwkowe). Przetnijcie na pół, usuńcie miejsce po ogonku, wrzućcie pomidory do garnka. Gotujcie je przez 2-3 godziny, aż powstanie sos i lekko zgęstnieje. Zmiksujcie dokładnie blenderem. Przelejcie do torebek strunowych, zamknijcie i włóżcie do zamrażarki.

Gotowane, zmiksowane pomidory, prócz tego, że zachowają smak, będą miały najwięcej dobrze przyswajalnego likopenu, cennego dla zdrowia przeciwutleniacza. Tak przygotowanych pomidorów używajcie do zup i sosów.

 

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk