Chociaż przez cały rok obecne na półkach supermarketów, tylko latem są sobą w pełni. Uprawiane na polu, wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, czasem nie całkiem dojrzałe – pyszne i uniwersalne. Od teraz, przez dwa kolejne miesiące, nic nie może się równać z kromką chleba z masłem i plastrem pomidora. Wystarczy dopilnować kilku drobiazgów: chleb powinien być prawdziwy, na zakwasie, najlepiej upieczony w piecu opalanym drewnem, a masło z ukwaszonej śmietanki, pachnące łąką, na której pasły się krowy, chętnie z certyfikatem ekologicznym. Za to wybór pomidorów na targu będzie najprostszy, sprawdzą się wszystkie – czerwone, żółte lub tygrysie, mięsiste lub soczyste, wielkie i nieduże, owalne, okrągłe i pofałdowane. Każdy z nich będzie kapsułą pyszności.
![Pomidory – najlepsze sezonowe przepisy (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/hd-wBhJ1e2Fg2HbdaxTleRN4MdISLjSFMAnIQ_VE5Yk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTky/MV8xbS5qcGc.jpg)
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Tekst: Marzena Gromelska
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
![Prosty przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zNGXDD-wBrJgsAC7jeJ1Eib9dxo1azcnST4D6vsxcNA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTk2/MV8xbS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/7qakS7bkPQbT852THfLjNHmpmpgMcZwe1ukXbhE84MQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTk2/MV8xbS5qcGc.jpg 1010w)
Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu
Słodkie pomidory, sycący bób, słona feta i koperkowo-cytrynowy winegret – takie połączenie to znakomity pomysł na lunch. Smaki łączą się tu harmonijnie, sałatka dodaje energii, a po jej zjedzeniu poczujecie się lekko, mimo upałów.
Sprawdź przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu >>
![Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą – przepis](https://mediaconvert.kukbuk.pl/GO7F0_7ak5f8BBenFCa_Vl9sFBjKJ9JAN2TPNsH_tPM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTkz/NV8xbS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/SmH5dK1wcAJXz-ZKm-cQAzek7jMhZ9_Jd1DfoqrQrTo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTkz/NV8xbS5qcGc.jpg 1010w)
Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą
Połączenie gęstego, cierpkiego jogurtu z czosnkiem i ogórkiem króluje w lecie na stołach w wielu krajach południowo-wschodniej Europy. Dobrze schłodzony, może przybrać formę dipu, zupy, sosu; nazywają go cacik, tzatziki lub tarator. W naszej wersji urozmaiceniem jest dodatek słodkich pomidorów i malin. Z każdą łyżką chce się więcej.
Zobacz jak przygotować chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą >>
![Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano – przepis](https://mediaconvert.kukbuk.pl/4HsRdQbb6oorLJxGCNEuUyVww1ozaTdQbDC0trmHAbQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTk0/NF8xbS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/toX8GGoVfKk9GvOR_0bJ_V4eBnWRYPVgIRZqW8KN9n0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjYv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTk0/NF8xbS5qcGc.jpg 1010w)
Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano
Kiedy szykujecie duże ogrodowe party, przygotujcie tacę tych ciasteczek. Są proste do zrobienia i świetnie pasują do chłodnego, różowego wina. Najlepiej wstawić je do piekarnika, gdy goście już się schodzą.
![Prosty przepis na bakłażana duszonego w pomidorach (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/DKb7bgTA0_24bTk2qHv0BvwL9PvayAp0QBMlCEBw--Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTkz/N18xbS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/EQ2WNQxASz3tfFMaJraewxG73KrMOGIgYIZKZ68G9sc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTkz/N18xbS5qcGc.jpg 1010w)
Bakłażan duszony w pomidorach
Bakłażan w tej wersji często pojawia się wśród włoskich antipasti. Wystarczy miska oliwek, ser i chleb, by stworzyć idealne dopełnienie letniego wieczoru przy winie. Danie można podać na ciepło, na zimno, a także w formie zmiksowanego kremu. Możecie przygotować go zawczasu, dobrze się przechowuje.
![Sezonowe przepisy na pomidory – pieczone pomidory](https://mediaconvert.kukbuk.pl/I5C5KWr7oRN6_RNOM2v5Z8Ks99K0R-98mZEPi7yRlpU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTky/OV8xbS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/60Q4NA7EfoTttCpVtm2EUfM6bhTTH_ObgPSbH01DBTc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMTky/OV8xbS5qcGc.jpg 1010w)
Pieczone powoli pomidory
Pieczenie pomidorów to świetny pomysł nie tylko na wydobycie z nich pełnego słodyczy smaku, ale też na to, by cieszyć się nim poza sezonem. Do pieczenia najlepiej zabrać się wieczorem, a pomidory zostawić w piekarniku nastawionym na niską temperaturę na całą noc.
Sezonowe porady
![Sezonowe przepisy z pomidorami – pomidory mrożone (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/5AsJUxF9s2hNXp4S7Qx6wHwxPTcP-kLb-muYe0l1Pt0/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMjA2/OV8xbS5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/GLKwVzPe5iZVG3hLQiN_m0tB-sXv-QpX4nTOwDx4Rjo/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfUG9taWRvcnlf/aV9zJUM1JTgyb2Rr/byVDNSU5QmNpMjA2/OV8xbS5qcGc.jpg 2480w)
Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy
Pomidory mrożone
Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy. Pomidory są wtedy najtańsze, najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Kupcie większą ilość na targu, najlepiej mięsistej odmiany (rzymskie, San Marzano, jajko, podłużne, śliwkowe). Przetnijcie na pół, usuńcie miejsce po ogonku, wrzućcie pomidory do garnka. Gotujcie je przez 2-3 godziny, aż powstanie sos i lekko zgęstnieje. Zmiksujcie dokładnie blenderem. Przelejcie do torebek strunowych, zamknijcie i włóżcie do zamrażarki.
Gotowane, zmiksowane pomidory, prócz tego, że zachowają smak, będą miały najwięcej dobrze przyswajalnego likopenu, cennego dla zdrowia przeciwutleniacza. Tak przygotowanych pomidorów używajcie do zup i sosów.
Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?