Kukbuk
Kukbuk
domowy ketchup, ketchup z pomidorów, ketchup ze świeżych pomidorów, domowy sos pomidorowy, słoiki, przetwory, co z pomidorów, sos pomidorowy w słoiku

Domowy ketchup

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidory
1 i 1/2 kg
cebula
1 sztuka
olej kokosowy
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
czerwony ocet winny
1/4 szklanki
sól
2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
suszony imbir
1/4 łyżeczki
pieprz cayenne
szczypta
cukier trzcinowy
1/4 szklanki
chili w proszku
szczypta
laska cynamonu

krok 1

Pomidory obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy, mieszając przez kolejną minutę. Dolewamy ocet, dorzucamy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy, gotujemy przez około 20 minut. 

krok 2

Laskę cynamonu wyjmujemy. Zawartość garnka doprowadzamy do konsystencji keczupu za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 20-30 minut. Gotowy keczup odstawiamy na bok do ostygnięcia, a następnie przelewamy do słoika lub butelki.

TIP

Aby obrać pomidory ze skórki, zalejcie je w dużej misce wrzątkiem z czajnika. Po kilku minutach wystarczy je wyjąć i naciąć na krzyż po stronie przeciwnej do ogonka, a skórka sama zacznie schodzić.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!