Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Sos:
sok z cytryny
40 ml
miód akacjowy
1 łyżka
posiekany koperek
1 łyżka
oliwa
80 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sałatka:
żółte pomidory
500 g
bób
200 g
cukier
do gotowania
sól
do gotowania
feta
100 g

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

W słoiku umieszczamy składniki sosu – oprócz przypraw. Zakręcamy słoik i mieszamy, energicznie potrząsając. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

krok 2

Pomidory zanurzamy we wrzątku na 3-5 sekund, wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Bób gotujemy do miękkości w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, obieramy. Fetę kroimy w kostkę.

krok 3

Składniki sałatki łączymy z sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

TIP

Czas, gdy bób jest jeszcze młody, a pomidory już dojrzałe, trwa krótko. Nie zawsze udaje się ten moment uchwycić, więc jeśli bób już wyrósł i stał się mączysty, wówczas lepiej sięgnąć po mrożony. Jeżeli używamy mrożonego bobu, blanszujemy go w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedzamy i obieramy. Dalej postępujemy identycznie jak ze świeżymi ziarnami.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk