Kukbuk
Kukbuk
Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą – przepis

Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Salsa:
pomidor San Marzano lub Roma
2 sztuki
maliny
6 sztuk
czerwona cebula
½ sztuki
bazylia
6 liści
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cukier
do smaku
Chłodnik:
ogórek gruntowy
2 sztuki
sól
do smaku
czosnek
2 ząbki
jogurt
4 słoiki
oliwa
50 ml
posiekany koperek
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy salsę. Pomidory zanurzamy we wrzątku na 3-5 sekund, wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne (można je potem wykorzystać do przygotowania bakłażana w pomidorach >> ), miąższ kroimy w drobną kostkę. Maliny przecinamy na pół lub na ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii składamy razem i kroimy w cieniutkie paseczki. W misce mieszamy składniki salsy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy.

krok 2

Przygotowujemy chłodnik. Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Solimy i odstawiamy, by zmiękły i puściły sok. Czosnek ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy jogurt z ogórkiem i sokiem z ogórka, czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawiamy solą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podajemy na zimno, udekorowany pomidorowo-malinową salsą.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk