Kukbuk
Kukbuk
Sezonowe przepisy na pomidory – pieczone pomidory

Pieczone powoli pomidory

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
mięsisy pomidor
1 kg
oliwa
1-2 łyżki
czosnek
2 ząbki
tymianek
½ łyżeczki
rozmaryn
2 gałązki
cukier
1 łyżka
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Pomidory płuczemy, osuszamy, kroimy na pół (pionowo) i wycinamy miejsca po ogonkach. Czosnek kroimy w cienkie plasterki Rozkładamy połówki ciasno na pergaminie na blasze do pieczenia, cięciem do góry. Delikatnie skrapiamy oliwą po wierzchu, posypujemy ziołami, plasterkami czosnku i przyprawami.

krok 2

Wstawiamy pomidory do piekarnika rozgrzanego do 80-100 stopni. Pieczemy około 8 godzin – najlepiej przez noc. Można je piec partiami, studzić i dopiekać. Pomidory powinny się lekko skurczyć, ale zachować kształt.

Można podać samodzielnie, jako przekąskę obok oliwek, kawałków sera i wędlin, można wykorzystać do sałaty. Na zdjęciu pomidory podano z ricottą, doprawioną skórką cytrynową, solą i pieprzem.

TIP

Pieczone pomidory mają wspaniały, skoncentrowany smak. Po upieczeniu można je zalać oliwą i przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni albo zamrozić na zimę.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk