Kukbuk
Kukbuk
Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano – przepis

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
mrożone ciasto francuskie
1 opakowanie
nieduży, okrągły pomidor
6 sztuk
musztarda z gorczycą l’ancienne
4-5 łyżek
sól
do smaku
cukier
do smaku
suszone oregano
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ciasto rozmrażamy powoli w lodówce, w opakowaniu. Rozwijamy ciasto na pergaminie i wycinamy z niego nieduże kółka, mniej więcej równe średnicy pomidora. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory kroimy poziomo („po równiku”) w plastry grubości ½ centymetra. Kółka ciasta smarujemy musztardą. Na każdym układamy plaster pomidora. Wierzch delikatnie solimy, słodzimy, posypujemy oregano.

krok 2

Wstawiamy blachę z ciastkami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zrumieni. Najlepiej podać na ciepło, prosto z pieca.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk