Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na bakłażana duszonego w pomidorach (fot. Maciej Niemojewski)

Bakłażan duszony w pomidorach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
2 sztuki
sól
do smaku
oliwa
100 ml
obrany duży pomidor
4 sztuki
czosnek
3 ząbki
suszone oregano
1 łyżka
pieprz
do smaku
suszona słodka papryka
do smaku
koncentrat pomidorowy
1-2 łyżki
cukier
do smaku

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry grubości 1½ centymetra, a następnie w grube słupki. Solimy, odstawiamy na sicie, by puściły sok. Po 20 minutach wyciskamy nadmiar wody i osuszamy słupki bakłażana ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej bakłażany partiami, by nie przepełnić patelni. Usmażone zdejmujemy i odkładamy. Pomidory grubo kroimy, czosnek siekamy.

krok 2

Kiedy ostatnia partia bakłażana jest gotowa, na patelni łączymy wszystkie usmażone porcje tego warzywa, dodajemy pokrojone pomidory, oregano, czosnek, sól, pieprz i paprykę. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż powstanie sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy, by zagęścić danie. Doprawiamy cukrem i pozostałymi przyprawami. Podajemy na gorąco lub na zimno.

TIP

Bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany należy smażyć partiami i odsączać z tłuszczu.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk