Kukbuk
Kukbuk
Porcja ośmiorniczek w stylu Luciana, włoska kuchnia  (fot. Paulina Czyżewska)

Ośmiorniczki w stylu Luciana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
małe ośmiornice
800 g
oliwa z piewszego tłoczenia
do smażenia + do podania
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
2 sztuki
wytrawne białe wino
100 ml
pomidory San Marzano
250 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Oczyszczamy ośmiorniczki. Nożem odcinamy głowę (worek) od tułowia z ramionami, a następnie odcinamy znajdujący się między głową a tułowiem aparat gębowy, w którym znajduje się niejadalny ząb. Głowę ośmiorniczki oczyszczamy – nacinamy z boku, wywracamy na lewą stronę i dokładnie wybieramy wnętrzności. Oczyszczone ośmiorniczki dokładnie myjemy. 

krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i zarumieniamy na niej ząbki czosnku (w całości) i oczyszczone z pestek papryczki chili. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i wrzucamy na nią ośmiorniczki. Gotujemy około 10 minut, aż zrobią się białe, a następnie wlewamy wino. Smażymy, aż alkohol odparuje.

krok 3

Pomidory w skórce kroimy na kawałki (2 × 2 centymetry) i dorzucamy na patelnię. Przykrywamy i gotujemy około 60 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Podajemy dopiero po upływie około 10 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk