Kukbuk
Kukbuk
surówka z pora przepis

Surówka z młodej czerwonej kapusty z jabłkiem i porem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czerwona kapusta
250 g
sól
2 łyżeczki
ocet winny
1 łyżeczka
por
200 g
zielone jabłko
1 sztuka
marchewka
½ sztuki
natka pietruszki
⅓ pęczka
gęsty jogurt naturalny
40 g
majonez
10 g
biały pieprz
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

kork 1

Czerwoną kapustę szatkujemy (bardzo drobno), wrzucamy do miski, posypujemy solą i polewamy octem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby kapusta lekko zmiękła.

kork 2

Oczyszczonego pora kroimy w półplastry. Jabłko i marchewkę obieramy, ścieramy na grubej tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Natkę pietruszki siekamy.

krok 3

Do miękkiej kapusty dodajemy pora, marchewkę z jabłkiem, natkę pietruszki, gęsty jogurt naturalny, majonez i biały pieprz. Dokładnie mieszamy. Surówkę możemy podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (30 minut), aby smaki lepiej się połączyły.

TIP:

Jeśli chcemy, żeby por był bardziej delikatny w smaku, po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Dzięki temu por będzie również łatwostrawny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk