Kukbuk
Kukbuk
Bibenda. Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną (fot. Maciek Niemojewski)

Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
Korzenny sos pomidorowy:
czosnek
4 ząbki
tłuczone ziarna kozieradki
1 łyżeczka
kmin rzymski
½ łyżeczki
tłuczone ziarna kolendry
½ łyżeczki
cynamon
½ łyżeczki
olej
do smażenia
pomidory
1 puszka
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
brązowy cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
Olej kolendrowy z jalapeño:
kolendra
1 pęczek
papryczka jalapeño
2 sztuki
olej
200 ml
sól
szczypta
Dodatkowo:
młoda kapusta
½ główki
sól
do smaku
tahina
4-5 łyżek
świeże zioła
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy korzenny sos pomidorowy. Posiekany czosnek i przyprawy prażymy na oleju – około 1 minuty. Dodajemy rozgniecione pomidory, ocet i cukier i redukujemy sos przez 10-15 minut. Doprawiamy solą.

krok 2

Szykujemy smakowy olej. Kolendrę i jalapeño siekamy i wkładamy do blendera. Dodajemy olej i sól. Miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozdrobnienia składników. Olej przecedzamy przez czystą ściereczkę do oddzielnego naczynia.

krok 3

Kapustę kroimy na ćwiartki, solimy i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni. Podsmażamy z jednej strony, aż mocno się skarmelizuje. Kapustę zdejmujemy z patelni, polewamy jej skarmelizowany bok tahiną i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 10 minut.

krok 4

Gotową kapustę podajemy na kilku łyżkach korzennego sosu pomidorowego, polewamy pikantnym olejem kolendrowym i dekorujemy świeżymi ziołami.

Materiał powstał we współpracy z Restauracją Bibenda, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk