czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Chlebki naan:
mąka pszenna chlebowa typu 650
150 g + do podsypania
proszek do pieczenia
1/3 łyżeczki
sól
½ łyżeczki + szczypta do masła
drożdże instant
4 g
cukier
1 łyżeczka
jogurt grecki
40 g
letnia woda
60 ml
rozpuszczone masło
4 łyżki
natka pietruszki
garść
sezam
dwie łyżki
Curry:
czosnek
2 ząbki
imbir
2-centymetrowy kawałek
domowy sambal
1/2 łyżeczki
kurkuma
1/3 łyżeczki
curry
1 łyżeczka
cynamon
szczypta
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
czerwona cebula
1 sztuka
boczniaki
250 g
kapusta włoska
500 g
olej kokosowy
2 łyżki
woda
150 ml
mleczko kokosowe
400 ml
nerkowce
60 g
sos rybny
2 łyżki
sos sojowy
1 łyżka
cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki
sok z limonki
2 łyżki
natka pietruszki
garść
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki naan. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy drożdże, cukier, jogurt grecki i powoli wlewamy letnią wodę. Mieszamy. Na koniec łączymy masę z 2 łyżkami rozpuszczonego masła i zagniatamy ciasto przez 7-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do czystej miski podsypanej odrobiną mąki, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 90 minut. Pozostałe masło mieszamy z natką pietruszki i odrobiną soli.
krok 2
Czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce, przesypujemy do moździerza i ucieramy z domowym sambalem, kurkumą, curry, cynamonem i słodką papryką. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, boczniaki oczyszczamy i rwiemy na podłużne paski, a kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na małe, nieregularne kawałki.
krok 3
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cebulę przez 2 minuty. Dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i smażymy przez chwilę, aż poczujemy intensywny aromat przypraw. Wrzucamy pokrojoną kapustę i smażymy ją przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec zalewamy wodą i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
krok 4
Czystą, suchą blachę ustawiamy na środkowym poziomie w piekarniku. Nagrzewamy go do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto na chlebki naan ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części i rozwałkujemy je na owalne, cienkie placki. Posypujemy sezamem i dociskamy go wałkiem, aby ziarna nie odpadły. Tak przygotowane placki układamy na rozgrzanej blasze w piekarniku. Pieczemy przez 6-8 minut, aż zrobią się złociste.
krok 5
W tym czasie do gotującej się kapusty wlewamy mleczko kokosowe, wrzucamy boczniaki i 40 gramów orzechów. Doprawiamy sosami: rybnym i sojowym, wsypujemy cukier i wlewamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze przez 8-10 minut. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pozostałymi orzechami i posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu z chlebkami naan posmarowanymi masłem pietruszkowym.