Kukbuk
Kukbuk
kanapka z pastrami, kanapka z kapustą kiszona, chleb na zakwasie, szybka kanapka, kanapka do pracy, przekąski na imprezę, kanapka roubena

Kanapka Reubena

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
sos:
majonez
1/2 kubka
ketchup
1/4 kubka
słodka papryka w proszku
szczypta
chrzan
1/2 łyżeczki
tarta cebula
1 łyżka
sos worcester
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
kanapka
chleb na zakwasie
2 kromki
pastrami
2-3 plasterki
ser
2-3 plasterki
kapusta kiszona
garść
masło

kork 1

W niewielkiej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.

krok 2

Jedną kromkę chleba smarujemy sosem. Układamy na niej kolejno: ser, pastrami i kapustę. Przykrywamy drugą kromką. Wierzch i spód kanapki smarujemy miękkim masłem.

krok 3

Gotową kanapkę przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy obie strony, aż skórka chleba się zarumieni. Dobrze jest przykryć patelnię pokrywką, by ser się roztopił. Najlepiej smakuje na ciepło.

Doskonałą kanapkę Reubena można zjeść w nowojorskim Katz Deli, kultowym lokalu działającym na Lower East Side od 1888 roku. To właśnie od niej Meg Ryan zaczęła wić się przy stoliku w „Kiedy Harry poznał Sally”.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!