Kapusta to podstawa wielu potraw: nie przyrządzimy bez niej ani wigilijnych pierogów, ani tradycyjnych gołąbków. Kusząca jest także wizja kolacji z sałatką z kapusty i pieczonej brukselki w roli głównej, nie wspominając o naszych ulubionych kiszonkach. To przecież produkty, których właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione! Podnoszą odporność, przyspieszają regenerację, korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie, a nawet leczą kaca. Właśnie zaczyna się sezon na kapustę. Dlatego podpowiadamy wam, co warto z niej przyrządzić!
21 przepisów z kapustą
Początek sezonu na kapustę, czyli idealny moment, by się zastanowić, jak wykorzystać ją w kuchni. To uniwersalne warzywo doskonale smakuje zarówno w kanapce, jak i w pierogach.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz
Kanapka Reubena
Nie wiadomo, kto wymyślił tę kanapkę, jednak bez wątpienia bez kapusty nie byłaby równie smaczna. W tej propozycji jest wszystko, co najlepsze. Gęsty, kremowy majonez wyjątkowo lubi się z ketchupem (ketchup możecie zrobić samodzielnie – podpowiadamy, jak sprawić, by był idealny >>) i chrzanem, a smak pastrami podkreśla wyrazista kiszona kapusta. Gdy już połączycie składniki sosu, złóżcie kolejne piętra kanapki. Na koniec usmażcie ją na patelni. Tylko pamiętajcie, by smażyć pod przykryciem, dzięki temu ser pięknie się roztopi.
Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych
Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów przyrządzenia. My proponujemy wegańskie nadzienie z młodej kapusty, marchwi, kalarepy i rzodkiewki. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim do podjadania podczas serialu lub zabawy z przyjaciółmi.
Gołąbki z indykiem na parze
Ten przepis na gołąbki to doskonały pomysł na zdrowy obiad. W liście kapusty włoskiej zawińcie, zamiast kaszy, brązowy ryż oraz mielone mięso indyka. Doprawcie sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i parmezanem, a gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zasmakują wszystkim domownikom.
Kanapka z szarpaną wołowiną
Nie warto zastępować łopatki wołowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą jest poprzerastana, są konieczne, żeby mięso było soczyste. A w takiej postaci sprawdzi się najlepiej w nieoczywistej kanapce, przyprawiona sosem barbecue. Nie zapomnijcie o coleslaw – do tej surówki będziecie potrzebować przede wszystkim białej kapusty i marchwi. Rewelacja!
Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką
Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa kaczki i ostrego koreańskiego sosu z pasty paprykowej i sezamu możecie podkręcić sezamem i miodem. Dodajcie do tego podsmażone na oliwie brukselki, a otrzymacie obiad w sam raz na leniwy dzień. Pamiętajcie tylko, że kaczka będzie smaczniejsza, jeśli zamarynujecie ją 12 godzin przed włożeniem do piekarnika. Jeśli jednak nie macie na to czasu, nie przejmujcie się i przyprawcie mięso bezpośrednio przed pieczeniem.
Sprawdź przepis na pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>
Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño
Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro, jak w tej propozycji, ostrość idzie w parze z umami. Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej przekąski przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.
Pierogi z kapustą i grzybami
Taką przyjemność warto fundować sobie częściej niż raz w roku. Uwierzcie nam na słowo: pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w lutym, jak w grudniu. Dlatego czym prędzej wyciągajcie z szafki mąkę pszenną, by przygotować ciasto, a gdy już je wyrobicie, zajmijcie się farszem. Do kiszonej kapusty możecie dorzucić dowolne suszone grzyby oraz pieczarki. Pierogi będą smakowały następnego dnia nawet lepiej, jeśli podsmażycie je z okrasą na patelni.
Pierogi z białą kapustą i grzybami
Oto druga propozycja pierogów z kapustą i grzybami w niekoniecznie świątecznej odsłonie. W tym przypadku w farszu najlepiej sprawdzi się słodka i delikatna odmiana – kapusta biała. Jej smak doskonale podkreślą umamiczne grzyby, zebrane samodzielnie tej jesieni.
Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą
Świetne połączenie delikatnych klusek, karmelizowanej kapusty, orzechów i masła tymiankowego. A dodatkowo znakomity sposób na przemycenie kiszonej kapusty w apetycznym obiedzie. Gdy włoskie kluseczki będą się gotować, uprażcie orzechy na patelni, dodajcie miód i na końcu kiszoną kapustę. Dzięki temu jej smak będzie delikatniejszy i znacznie słodszy. A żeby gnocchi nie były zbyt twarde, zagniatajcie ciasto krótko i nie dosypujcie do niego zbyt dużo mąki.
Sprawdź jak przygotować gnocci z karmelizowaną kiszoną kapustą >>
Zapiekane wstążki z kapusty w sosie pomidorowo-paprykowym
W tym wydaniu kapusta zasmakuje nawet największym niejadkom. Kluczem jest wykorzystanie grillowanej papryki ramiro i upieczenie kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym. Gdy jej brzegi się zarumienią, a warzywo zacznie się rozpadać, wyjmijcie je z piekarnika. Następnie zamieszajcie energicznie, by kapusta rozsypała się na apetyczne wstążki. Jeszcze odrobina pecorino i gotowe.
Sprawdź jak przygotować zapiekane wstążki z kapusty w sosie pomidorowo-paprykowym >>
Lasagne z kapusty
Oto pomysł na smaczny, zbilansowany posiłek. Do farszu wegańskiego lasagne użyjcie pieczarek, bakłażana i marchewki oraz aromatycznych przypraw – warzywne nadzienie wraz z sosem pomidorowym wyłóżcie na liście kapusty. Zalejcie resztą sosu, doprawcie solą i pieprzem i szybko wstawcie do piekarnika. To lasagne może spokojnie konkurować z tradycyjną wersją włoskiego dania.
Wegański bigos wigilijny
To chyba jedno z najpopularniejszych dań z kiszonej kapusty. Na dodatek można je jeść nie tylko w święta – miska rozgrzewającego, pożywnego bigosu sprawdzi się w każdy zimowy dzień. Wymieszajcie kapustę kiszoną z włoską, dodajcie grzyby i podkręćcie smak wędzoną śliwką i papryką.
Delikatne żółte curry z kapustą i boczniakami
Pachnące kurkumą, cynamonem i imbirem curry z kapustą włoską i boczniakami to nieoczywisty pomysł na rozgrzewający obiad bez mięsa. Mimo że smak tego dania jest dość delikatny, domowy sambal dodaje mu odrobinę ostrości. Aby smakowało jeszcze lepiej, przed podaniem posypcie je orzechami i posiekaną natką pietruszki. W tym wydaniu najlepiej sprawdzi się z domowymi chlebkami naan. Jeśli jednak nie przepadacie za typowym dla kuchni indyjskiej pieczywem, możecie podać curry z ryżem.
Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami
Mimo że pierogi z kapustą i grzybami mogą się kojarzyć ze świętami, świetnie sprawdzają się także na co dzień. Te przygotowaliśmy z kucharzami z Farmy Bii, którzy sugerują, by ciasto po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny, bo lubi odpocząć. Kiedy pierogi będą gotowe, posypcie je migdałami w płatkach wrzuconymi na chwilę do głębokiego tłuszczu. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla smażonej cebuli.
Sprawdź, jak zrobić pierogi z kapustą, grzybami i migdałami >>
Gołąbki z kaszą
Jeśli szukacie pomysłu na sycący wegetariański obiad, ten przepis powinien przypaść wam do gustu. To tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. Zamiast mięsa użyjcie białego sera, mięty i palonej kaszy gryczanej – zrobiony z nich farsz zawińcie w liście kapusty. Gołąbki ułóżcie w dużym rondlu z przykrywką, wyścielonym uprzednio liśćmi kapusty, i wlejcie niewielką ilość wody. Duście pod przykryciem przez 15 minut. Ugotowane gołąbki podajcie z aromatycznym sosem pomidorowym.
Pierogi z kapustą i grzybami
Do klasycznego farszu wigilijnego wykorzystujemy kiszoną kapustę, a aromat i smak podkręcamy suszonymi grzybami i pieczarkami. W połączeniu z delikatnym ciastem będą smakowały obłędnie. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, aby rozkoszować się ich smakiem później, najlepiej zróbcie to, gdy będą już ugotowane. Należy je wówczas rozłożyć pojedynczą warstwą na tacce, a po zamrożeniu przesypać do szczelnie zamykanej torebki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić na kilka minut do wrzątku.
Gołąbki z wieprzowiną i kaszą perłową
To danie jest doskonałym sposobem, by zużyć resztki wolno pieczonej wieprzowiny lub innego bardzo miękkiego mięsa – na przykład konfitowanej kaczki. Jeśli macie w lodówce także resztki kaszy lub ryżu, musicie jedynie wymieszać wszystko razem, by uzyskać farsz. Jeżeli przyrządzacie sos, nie obawiajcie się dużej ilości czosnku – dzięki długiemu gotowaniu nabierze łagodnego smaku. Pilnujcie jednak uważnie, by się nie przypalił! Tak przygotowane gołąbki rewelacyjnie smakują z dodatkiem świeżego pieczywa.
Wegański bigos z boczniakami
Jeśli wyeliminowaliście ze swojej diety mięso, ale w przypływie świątecznej atmosfery naszło was na bigos, musicie wypróbować ten przepis. Jego sekret tkwi w dodatkach – wędzonych śliwkach o dymnym aromacie i plastrach suszonego jabłka. Pst! Zamiast kroić boczniaki, lepiej poszarpać je na cienkie paski, a zamiast smażyć – upiec w piekarniku z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Będą wówczas pyszne i przyjemnie chrupiące.
Młoda kapusta
Surówka z młodej czerwonej kapusty z jabłkiem i porem
Ta pyszna surówka rewelacyjnie odnajdzie się jako dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska. Kapustę poszatkujcie, a pora pokrójcie w półplastry. Jabłko i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na grubej tarce, a późnej odsączcie z nadmiaru soku. Natkę pietruszki posiekajcie. Wrzućcie wszystkie składniki do miski i dodajcie do nich gęsty jogurt naturalny, majonez i biały pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Gotowe! Surówkę możecie podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce – w każdej opcji będzie smakowała rewelacyjnie.
Sprawdź przepis na surówkę z młodej czerwonej kapusty z jabłkiem i porem >>
Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño
Pyszną i zdrową kapustę można jeść samą lub potraktować jako dodatek do głównego dania – świetnie sprawdza się w każdym wydaniu. Tym razem proponujemy paloną kapustę w sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną, czyli popisowe danie Bibendy – jednej z naszych ulubionych stołecznych restauracji. Kapustę smażcie, aż mocno się zarumieni, a następnie polejcie tahiną i włóżcie do piekarnika. Podajcie ją na kilku łyżkach korzennego sosu pomidorowego, a z wierzchu polejcie pikantnym olejem kolendrowym. Danie koniecznie udekorujcie świeżymi ziołami – będzie świetnie wyglądało i jeszcze lepiej smakowało.
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak w wersji z kiszonej młodej kapusty zaskakuje i zachwyca. Ma delikatniejszy smak niż ten tradycyjny, dzięki czemu zasmakuje też dzieciom. Mimo że do przyrządzenia tej pysznej zupy można użyć różnego rodzaju mięsa, my polecamy ugotować ją na wędzonych żeberkach. Świetnie komponują się ze smakiem kapusty i aromatycznych ziół – majeranku i kminku.
Sprawdź również:
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy z brukselką
Mimo że dzieci za nią nie przepadają, przygotowana z odpowiednią troską, ma subtelny, orzechowy smak i świetnie prezentuje się na talerzu. Podpowiadamy, w jakich daniach brukselka smakuje najlepiej.
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy z brukselką
Mimo że dzieci za nią nie przepadają, przygotowana z odpowiednią troską, ma subtelny, orzechowy smak i świetnie prezentuje się na talerzu. Podpowiadamy, w jakich daniach brukselka smakuje najlepiej.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?