Gdy za oknem szaro, pochmurno i deszczowo, czas na zdecydowane działania. Sezonowej niepogodzie przeciwdziałamy w kuchni, piekąc ciasta z tego, co jesienią najlepsze. Stragany pełne śliwek, jabłek, winogron i gruszek cieszą oczy. Mniej doceniana w ostatnich miesiącach marchew znów ma swoje pięć minut – doskonale sprawdzi się w wersji deserowej z dodatkiem korzennych przypraw. Nastawcie piekarnik i rozgrzejcie się w chłodnie jesienne wieczory.
18 ciast rozgrzewających duszę
Dorodne śliwki kuszą jędrnością, obok rumianych jabłek trudno przejść obojętnie. Z tymi przepisami jesień może być równie gorąca jak pełnia lata.
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcie główne: Jessica Nadziejko
Kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>>
Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.
Korzenne ciasto dyniowe
Niewiele jest tak pysznych połączeń, jak dynia, cynamon i orzechy! Dyniowe blaty przełóżcie kremem orzechowym z mascarpone i masła orzechowego, a wierzch udekorujcie kwiatami. Efekt będzie obłędny. Pst! Ciasto dyniowe będzie miało jeszcze ciekawszy smak, jeśli zamiast mąki pszennej użyjecie orkiszowej.
Bezglutenowe muffinki marchewkowe z kremem
Muffinki marchewkowe osłodzą nawet najchłodniejsze zimowe wieczory, poprawią nastrój i doskonale zastąpią tradycyjne ciasto. Te bezglutenowe babeczki upieczecie z łatwością, a co najważniejsze – zrobicie je w niecałą godzinę.
Sprawdź przepis na bezglutenowe muffinki marchewkowe z kremem >>
Tarta ze śliwkami
Godnym zastępcą klasycznego ciasta drożdżowego ze śliwkami może być tylko ta tarta. Obudzi w was najlepsze skojarzenia – pięknie pachnie owocami i cynamonem, a do tego wygląda obłędnie. Zagniećcie ciasto, pokrójcie śliwki i wymieszajcie je w misce z pastą waniliową i cynamonem. Na rozwałkowanym cieście rozłóżcie owoce i posypcie je brązowym cukrem albo migdałami w płatkach. Zostanie wam już tylko pieczenie i oprószenie deseru cukrem pudrem.
Tarta z kremem migdałowym i owocami
Pozwólcie ponieść się wyobraźni i do tego deseru użyjcie wszystkich ulubionych owoców. Nie żałujcie malin, truskawek, moreli czy brzoskwiń – będą doskonale smakować w połączeniu z idealnie kruchym spodem. Aby dopełnić rozkoszy, przygotujcie krem z mąki migdałowej, masła i jajek, a przed podaniem ciasto posypcie obficie cukrem pudrem. Nie będziecie żałować!
Tarta cytrynowo-serowa z karmelem
Jeżeli nie jesteście pewni, na co bardziej macie ochotę – słodką tartę czy sernik – przygotujcie tartę cytrynowo-serową z karmelem. Połączenie chrupiącego ciasta z cytrynową masą serową jest idealnym pomysłem dla niezdecydowanych. Wnętrze deseru kontrastuje z chrupkością ciasta, a rześki posmak cytrusów znakomicie przełamuje słodycz karmelu. Sprawdźcie sami!
Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini
Nie od dziś wiemy, że owoce i czekolada to idealne połączenie. A jeśli przyjmie formę perfekcyjnie puszystych muffinów, nie ma sobie równych! Wykorzystajcie dowolne sezonowe owoce – wiśnie, maliny, jagody czy truskawki. Jeśli brakuje wam jogurtu kokosowego, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. W każdej opcji muffiny będą wyborne.
Zobacz przepis na wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>
Ciasto pekanowe >>
Podobno orzechy poprawiają nastrój. Z naszego doświadczenia wynika, że dobre ciasto też. Dlatego łączymy jedno z drugim i na natłok jesiennych smutków polecamy tartę z nadzieniem waniliowym i orzechami pekan.
Chlebek elficki
Wypełniony bakaliami chlebek elficki rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska dla maluchów. Do ciasta możecie dorzucić dowolne bakalie – ulubione lub te, które znaleźliście na dnie szafki. Przed użyciem najlepiej uprażyć je na złoto – dzięki temu będą dużo smaczniejsze i przyjemnie kruche.
Sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami
Jeśli znudził się wam klasyczny sernik, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kajmak i karmelizowane banany to połączenie, które sprawdza się w każdym deserze – na pewno nie będziecie zawiedzeni. Po upieczeniu sernik włóżcie do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Gwarantujemy, że warto wykazać się cierpliwością!
Zobacz, jak przygotować sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami >>
Ciasteczka z orzechami włoskimi
Te proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka doskonale pasują do porannej kawy. Zjedzone na śniadanie, zapewnią energię na cały dzień. Masło utrzyjcie z cukrem i żółtkiem, dodajcie esencję waniliową, sól i mąkę i dokładnie wymieszajcie. Z wyrobionego ciasta oderwijcie kawałki wielkości orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczcie w posiekanych orzechach i ułóżcie na blasze. Na wierzchu dodatkowo połóżcie połówkę orzecha i dociśnijcie. Pieczcie w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 18 minut – tyle wystarczy, by cieszyć się smakiem tych pysznych ciasteczek.
Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą
Trudno o bardziej klasyczne ciasto z jabłkami niż szarlotka. Tym razem stawiamy na bezglutenową wersję tego pysznego deseru. Ciasto zrobimy między innymi z mąki gryczanej, owsianej i mielonych orzechów włoskich. Będzie bez glutenu, a równie pysznie! Ta szarlotka przepięknie pachnie jabłkami uprażonymi z cukrem i obłędnie wygląda. Przed podaniem nie zapomnijcie oprószyć jej cukrem pudrem!
Wypróbuj przepis na bezglutenową szarlotkę orzechową z pigwą >>
Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami
Jeśli naszła was ochota na upieczenie tarty Tatin, ale obawiacie się, że was to przerośnie lub nie macie zbyt dużo czasu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. To znacznie prostsza w wykonaniu opcja, która zapewni wam równie miłe doznania. Lekki biszkopt, soczyste jabłka i orzechy w karmelowym sosie to idealne połączenie. Jeśli nie przepadacie za pekanami, śmiało możecie zamienić je na inne orzechy – na przykład włoskie.
Zobacz, jak zrobić odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami >>
Sernik z musem gruszkowym
Do tego prostego i szybkiego w przygotowaniu sernika możecie dodać dowolne składniki – zależnie od sezonu. Tym razem proponujemy klasyczne ciasto sernikowe z budyniem waniliowym i musem gruszkowym. Jeśli nie macie dużo czasu, zróbcie sernik na prostym spodzie z kruszonych herbatników z masłem lub naszym ulubionym, z maślanej bułki tartej. Aby wierzch ciasta wyglądał spektakularnie, udekorujcie go kandyzowanym imbirem.
Proste i szybkie ciasto wegańskie
Jeśli szukacie pomysłu na łatwe i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto, ten deser sprawdzi się doskonale. W jednej misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej olej i cukier. Dokładnie rozgniećcie banany i dodajcie je do płynnych składników razem z mlekiem roślinnym. Suche składniki połączcie z mokrymi, dokładnie wymieszajcie, a na koniec dorzućcie orzechy. Zostanie wam już tylko pieczenie.
Dyniowe brownie
Amerykańskie pumpkin pie to niejedyny dowód na to, że pękata dynia doskonale sprawdza się w deserach. Jeśli lubicie eksperymentować, wypróbujcie przepis na dyniowe brownie. Jesienna wersja klasycznego czekoladowego deseru świetnie sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień.
Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami
Czekolada sprawdza się zawsze i w każdym wydaniu, ale w tym wypada wyjątkowo pysznie. Tym razem zachęcamy, aby połączyć ją z gruszkami w syropie herbacianym. Gwarantujemy, że ten smak pozostanie w waszej pamięci na długo. Uwaga! Jeśli martwicie się, że gruszki, których chcecie użyć, są zbyt miękkie, wystarczy, że włożycie je do gorącego syropu i odstawicie na 5 minut bez gotowania.
Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami >>
Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem
To pyszne i zjawiskowo wyglądające ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkową okazję – urodziny lub święta – ale odnajdzie się również podczas weekendowego spotkania z najbliższymi. Przed podaniem deser koniecznie udekorujcie dodatkowymi śliwkami. Będzie nie tylko świetnie smakował, ale i spektakularnie wyglądał!
Przeczytaj również:
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Proste i szybkie wegańskie ciasta
Wegańskie brownie, ciasto marchewkowe czy sernik czekoladowy? Oto najszybsze i najprostsze ciasta wege, które zasmakują nie tylko amatorom kuchni roślinnej.
- Ludzie i inspiracje
15 ciast, których musicie spróbować latem
Kruche, ucierane czy francuskie? Proponujemy wam najlepsze przepisy na ciasta z owocami i lekkimi kremami – idealne na lato.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Proste i szybkie wegańskie ciasta
Wegańskie brownie, ciasto marchewkowe czy sernik czekoladowy? Oto najszybsze i najprostsze ciasta wege, które zasmakują nie tylko amatorom kuchni roślinnej.
- Ludzie i inspiracje
15 ciast, których musicie spróbować latem
Kruche, ucierane czy francuskie? Proponujemy wam najlepsze przepisy na ciasta z owocami i lekkimi kremami – idealne na lato.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?