Kukbuk
Kukbuk
Sposób na łatwą tartę z kremem migdałowym i sezonowymi owocami - wiśniami, malinami, morelami - PRZEPIS

18 ciast rozgrzewających duszę

Dorodne śliwki kuszą jędrnością, obok rumianych jabłek trudno przejść obojętnie. Z tymi przepisami jesień może być równie gorąca jak pełnia lata.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Gdy za oknem szaro, pochmurno i deszczowo, czas na zdecydowane działania. Sezonowej niepogodzie przeciwdziałamy w kuchni, piekąc ciasta z tego, co jesienią najlepsze. Stragany pełne śliwek, jabłek, winogron i gruszek cieszą oczy. Mniej doceniana w ostatnich miesiącach marchew znów ma swoje pięć minut – doskonale sprawdzi się w wersji deserowej z dodatkiem korzennych przypraw. Nastawcie piekarnik i rozgrzejcie się w chłodnie jesienne wieczory.

tarta migdałowa z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>>

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.

Ciasto dyniowe z kremem orzechowym przystrojone płatkami róży (fot. Martyna Cybuch)

Korzenne ciasto dyniowe

Niewiele jest tak pysznych połączeń, jak dynia, cynamon i orzechy! Dyniowe blaty przełóżcie kremem orzechowym z mascarpone i masła orzechowego, a wierzch udekorujcie kwiatami. Efekt będzie obłędny. Pst! Ciasto dyniowe będzie miało jeszcze ciekawszy smak, jeśli zamiast mąki pszennej użyjecie orkiszowej.

Zobacz, jak zrobić korzenne ciasto dyniowe >>

bezglutenowe muffinki marchewkowe, bezglutenowe muffinki, muffinki marchewkowe, ciasto marchewkowe, krem twarożkowy, muffinki z kremem, deser dla dzieci, proste muffinki, ciasto bez pszenicy

Bezglutenowe muffinki marchewkowe z kremem

Muffinki marchewkowe osłodzą nawet najchłodniejsze zimowe wieczory, poprawią nastrój i doskonale zastąpią tradycyjne ciasto. Te bezglutenowe babeczki upieczecie z łatwością, a co najważniejsze – zrobicie je w niecałą godzinę.

Sprawdź przepis na bezglutenowe muffinki marchewkowe z kremem >>

Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

Tarta ze śliwkami

Godnym zastępcą klasycznego ciasta drożdżowego ze śliwkami może być tylko ta tarta. Obudzi w was najlepsze skojarzenia – pięknie pachnie owocami i cynamonem, a do tego wygląda obłędnie. Zagniećcie ciasto, pokrójcie śliwki i wymieszajcie je w misce z pastą waniliową i cynamonem. Na rozwałkowanym cieście rozłóżcie owoce i posypcie je brązowym cukrem albo migdałami w płatkach. Zostanie wam już tylko pieczenie i oprószenie deseru cukrem pudrem.

Wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami >>

Krucha tarta z kremem migdałowym i sezonowymi owocami - wiśniami, malinami, morelami - PRZEPIS

Tarta z kremem migdałowym i owocami

Pozwólcie ponieść się wyobraźni i do tego deseru użyjcie wszystkich ulubionych owoców. Nie żałujcie malin, truskawek, moreli czy brzoskwiń – będą doskonale smakować w połączeniu z idealnie kruchym spodem. Aby dopełnić rozkoszy, przygotujcie krem z mąki migdałowej, masła i jajek, a przed podaniem ciasto posypcie obficie cukrem pudrem. Nie będziecie żałować!

Wypróbuj przepis na tartę z kremem migdałowym i owocami >>

Tarta serowa z karmelem, tarta sernikowa, tarta z karmelem, słony karmel, kruche ciasto, ciasto cytrynowe

Tarta cytrynowo-serowa z karmelem

Jeżeli nie jesteście pewni, na co bardziej macie ochotę – słodką tartę czy sernik – przygotujcie tartę cytrynowo-serową z karmelem. Połączenie chrupiącego ciasta z cytrynową masą serową jest idealnym pomysłem dla niezdecydowanych. Wnętrze deseru kontrastuje z chrupkością ciasta, a rześki posmak cytrusów znakomicie przełamuje słodycz karmelu. Sprawdźcie sami!

Wypróbuj przepis na tartę cytrynowo-serową z karmelem >>

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki, wegańskie babeczki, babeczki bez jajek, ciasto bez jajek, ciasto bez laktozy, muffinki z tahini, ciasto czekoladowe, wegańskie słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini

Nie od dziś wiemy, że owoce i czekolada to idealne połączenie. A jeśli przyjmie formę perfekcyjnie puszystych muffinów, nie ma sobie równych! Wykorzystajcie dowolne sezonowe owoce – wiśnie, maliny, jagody czy truskawki. Jeśli brakuje wam jogurtu kokosowego, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. W każdej opcji muffiny będą wyborne.

Zobacz przepis na wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

pecan pie, tarta orzechowa, kruche ciasto, krucha tarta, tarta z miodem i orzechami, przepis Monika Walecka, ciasto z orzechami, Amerykański pie, gotujebolubi

Ciasto pekanowe >>

Podobno orzechy poprawiają nastrój. Z naszego doświadczenia wynika, że dobre ciasto też. Dlatego łączymy jedno z drugim i na natłok jesiennych smutków polecamy tartę z nadzieniem waniliowym i orzechami pekan. 

chlebek z bakaliami, chlebek elficki, przepis Monika Walecka

Chlebek elficki

Wypełniony bakaliami chlebek elficki rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska dla maluchów. Do ciasta możecie dorzucić dowolne bakalie – ulubione lub te, które znaleźliście na dnie szafki. Przed użyciem najlepiej uprażyć je na złoto – dzięki temu będą dużo smaczniejsze i przyjemnie kruche.

Sprawdź przepis na chlebek elficki >>

sernik kajmakowy z bananem, sernik z bananem, karmelizowany banan, sernik kajmakowy, sernik na czekoladowym spodzie, ciasto bananowe, proste ciasto, deser na niedzielę, domowy kajmak

Sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami

Jeśli znudził się wam klasyczny sernik, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kajmak i karmelizowane banany to połączenie, które sprawdza się w każdym deserze – na pewno nie będziecie zawiedzeni. Po upieczeniu sernik włóżcie do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Gwarantujemy, że warto wykazać się cierpliwością!

Zobacz, jak przygotować sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami >>

ciasteczka z orzechami włoskimi, ciasteczka orzechowe, domowe ciasteczka, ciasteczka z orzechami, maślane ciasteczka, ciastka deserowe, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Te proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka doskonale pasują do porannej kawy. Zjedzone na śniadanie, zapewnią energię na cały dzień. Masło utrzyjcie z cukrem i żółtkiem, dodajcie esencję waniliową, sól i mąkę i dokładnie wymieszajcie. Z wyrobionego ciasta oderwijcie kawałki wielkości orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczcie w posiekanych orzechach i ułóżcie na blasze. Na wierzchu dodatkowo połóżcie połówkę orzecha i dociśnijcie. Pieczcie w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 18 minut – tyle wystarczy, by cieszyć się smakiem tych pysznych ciasteczek.

Sprawdź przepis na ciasteczka z orzechami włoskimi >>

bezglutenowa szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, bezglutenowy jabłecznik, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą

Trudno o bardziej klasyczne ciasto z jabłkami niż szarlotka. Tym razem stawiamy na bezglutenową wersję tego pysznego deseru. Ciasto zrobimy między innymi z mąki gryczanej, owsianej i mielonych orzechów włoskich. Będzie bez glutenu, a równie pysznie! Ta szarlotka przepięknie pachnie jabłkami uprażonymi z cukrem i obłędnie wygląda. Przed podaniem nie zapomnijcie oprószyć jej cukrem pudrem!

Wypróbuj przepis na bezglutenową szarlotkę orzechową z pigwą >>

Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)

Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami

Jeśli naszła was ochota na upieczenie tarty Tatin, ale obawiacie się, że was to przerośnie lub nie macie zbyt dużo czasu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. To znacznie prostsza w wykonaniu opcja, która zapewni wam równie miłe doznania. Lekki biszkopt, soczyste jabłka i orzechy w karmelowym sosie to idealne połączenie. Jeśli nie przepadacie za pekanami, śmiało możecie zamienić je na inne orzechy – na przykład włoskie.

Zobacz, jak zrobić odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami >>

sernik z musem gruszowym, sernik z gruszką, ciasto z gruszką, sernik z musem, ciasto z owocami, sernik, tradycyjne wypieki, przepis na sernik, proste ciasto

Sernik z musem gruszkowym

Do tego prostego i szybkiego w przygotowaniu sernika możecie dodać dowolne składniki – zależnie od sezonu. Tym razem proponujemy klasyczne ciasto sernikowe z budyniem waniliowym i musem gruszkowym. Jeśli nie macie dużo czasu, zróbcie sernik na prostym spodzie z kruszonych herbatników z masłem lub naszym ulubionym, z maślanej bułki tartej. Aby wierzch ciasta wyglądał spektakularnie, udekorujcie go kandyzowanym imbirem.

Sprawdź przepis na sernik z musem gruszkowym >>

Jak zrobić wegańskie ciasto bananowe, pomysł na wegańskie ciasto, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Proste i szybkie ciasto wegańskie

Jeśli szukacie pomysłu na łatwe i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto, ten deser sprawdzi się doskonale. W jednej misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej olej i cukier. Dokładnie rozgniećcie banany i dodajcie je do płynnych składników razem z mlekiem roślinnym. Suche składniki połączcie z mokrymi, dokładnie wymieszajcie, a na koniec dorzućcie orzechy. Zostanie wam już tylko pieczenie.

Zobacz przepis na proste i szybkie ciasto wegańskie >>

Przepis na dyniowe brownie (fot. Paulina Czyżewska)

Dyniowe brownie

Amerykańskie pumpkin pie to niejedyny dowód na to, że pękata dynia doskonale sprawdza się w deserach. Jeśli lubicie eksperymentować, wypróbujcie przepis na dyniowe brownie. Jesienna wersja klasycznego czekoladowego deseru świetnie sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień.

Sprawdź, jak przygotować dyniowe brownie >>

Ciasto gruszkowe z polewą czekoladową i kardamonem (fot. dinnershow.studio)

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Czekolada sprawdza się zawsze i w każdym wydaniu, ale w tym wypada wyjątkowo pysznie. Tym razem zachęcamy, aby połączyć ją z gruszkami w syropie herbacianym. Gwarantujemy, że ten smak pozostanie w waszej pamięci na długo. Uwaga! Jeśli martwicie się, że gruszki, których chcecie użyć, są zbyt miękkie, wystarczy, że włożycie je do gorącego syropu i odstawicie na 5 minut bez gotowania.

Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami >>

Czekoladowe ciasto ze śliwkami w czerwonym winie (fot.

Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem 

To pyszne i zjawiskowo wyglądające ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkową okazję – urodziny lub święta – ale odnajdzie się również podczas weekendowego spotkania z najbliższymi. Przed podaniem deser koniecznie udekorujcie dodatkowymi śliwkami. Będzie nie tylko świetnie smakował, ale i spektakularnie wyglądał!

Zobacz przepis na ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk