Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańskie ciasto bananowe, pomysł na wegańskie ciasto, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Proste i szybkie ciasto wegańskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 20 minut, pieczenie: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
olej
do natłuszczenia + ½ szklanki
mąka
1½ szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
brązowy cukier
¾ szklanki
dojrzały banan
2 sztuki
mleko roślinne
¾ szklanki
orzechy pekan
garść
Do podania:
konfitura pomarańczowa
50 g

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Formę keksową (20x10 cm) lub tortownicę o średnicy 20 cm  smarujemy olejem. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy ½ szklanki oleju i cukier. Banany dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy je do płynnych składników razem z mlekiem roślinnym i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy orzechy. 

krok 2

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50  minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – po 45 minutach wbijamy w ciasto patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie. Przed podaniem przy użyciu pędzelka glazurujemy je konfiturą pomarańczową.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Koszyk