Kukbuk
Kukbuk
Ciasto gruszkowe z polewą czekoladową i kardamonem (fot. dinnershow.studio)

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minnut + 50 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
gruszki w syropie:
woda
2 szklanki
cukier
1 szklanka
herbata liściasta earl grey
2 łyżki
gruszka
4 sztuki
ciasto:
masło
250 g
kakao
4 łyżki
cukier
1 szklanka
mleko
200 ml
jajko "zerówka"
4 sztuki
mąka
2 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
kardamon (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki
polewa czekoladowa:
masło
100 g
cukier
50 g
mleko
4 łyżki
kakao
2 łyżki

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis i przygotownie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina

krok 1

Przygotowujemy syrop do gruszek. Wodę zagotowujemy z cukrem. W niej przez mniej więcej 5 minut parzymy herbatę. Po tym czasie odcedzamy.

krok 2

W syropie herbacianym gotujemy obrane gruszki – do miękkości. Studzimy. Po wystudzeniu delikatnie odcinamy spody gruszek, tak aby stały stabilnie w formie do pieczenia.

krok 3

Przygotowujemy ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao, cukru i mleka. Studzimy. Do masy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ją delikatnie z masą.

krok 4

Gruszki układamy w tortownicy. Zalewamy ciastem i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

krok 5

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Gotową polewą oblewamy ciasto tuż przed podaniem.

TIP

Jeśli gruszki są miękkie, wystarczy je włożyć do gorącego syropu i odstawić na 5 minut bez gotowania.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka