Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Czekoladę roztapiamy ze 150 gramami masła w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą pianę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z solą, mieszamy i przesypujemy do masy jajecznej – delikatnie łączymy składniki. Masę rozdzielamy je na 2 równe części.
krok 3
Pozostałe masło roztapiamy i jeszcze ciepłe mieszamy z purée dyniowym. Przelewamy je do pierwszej części masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Do drugiej połowy wlewamy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i również mieszamy. Do formy wlewamy najpierw masę czekoladową, następnie masę dyniową i robimy łyżką dowolne wzory. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 25-28 minut (długość pieczenia zależy od naszych preferencji – jeśli wolimy bardziej wypieczone i zwarte, to pieczemy dłużej).
krok 4
Upieczone ciasto studzimy w formie, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Podajemy samodzielnie lub z gałką ulubionych lodów.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.